Uniunea Europeană este de acord să asigure aprovizionarea cu minerale esențiale pentru a reduce dependența de țările terțe

16/11/2023

Luni, 13 noiembrie, negociatorii guvernelor și legislatorilor din UE au convenit asupra unor obiective de aprovizionare internă pentru minerale esențiale, precum litiul și nichelul, pentru a reduce dependența de țările terțe, în special de China.

În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a propus Legea privind materiile prime critice (Critical Raw Materials Act – CRM Act), al cărei scop era de a extinde producția UE de tehnologii-cheie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon sau cu emisii nete zero pentru a asigura lanțuri de aprovizionare pentru energia curată care ar putea concura cu SUA și China. Propunerea este esențială pentru dezvoltarea energiei verzi, precum și pentru industriile digitală, aerospațială și de apărare.

Conform propunerii, până în 2030, UE ar trebui să extragă 10%, să recicleze 15% și să prelucreze 40% din cererea sa anuală pentru 16 materii prime strategice. De asemenea, obiectivul de reciclare a fost majorat în continuare de către negociatori la 25%.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button