Conform declarațiilor Comisiei Europene, în contextul apropiatei finalizări a perioadei curente de alocare cantitativă (trimestrul ianuarie-martie), se constată o apropiere de epuizare a cotelor alocate pentru importul anumitor categorii de produse siderurgice, cu accent pe produsele de tip long. Acest fenomen se observă în ciuda unei cereri reduse pentru aceste categorii de produse pe piața Uniunii Europene.
În detaliu, se remarcă situația Turciei care a consumat 99,51% din cota alocată pentru primul trimestru a anului în curs destinată sârmei laminate din oțel, atât aliat cât și nealiat, cota totală fiind de 145,17 mii de tone. Pe de altă parte, India a fost aproape de a epuiza total cotele destinate pentru bare și profile din oțel inoxidabil de dimensiuni reduse, cu un consum de 31,29 mii de tone dintr-o alocare totală de 31,33 mii de tone, plus un surplus de 1,84 mii de tone care urmează să fie vămut. În consecință, cota destinată Indiei pentru această categorie de produse va fi depășită.
Mai mult, India a utilizat 91,83% din cota sa alocată pentru importurile de rulouri laminate la cald (HRC) din oțel, fie aliat, fie nealiat, cota fiind de 574,44 mii de tone, epuizând în totalitate cotele pentru importul de tablă de oțel acoperită.
China, la rândul său, și-a consumat integral cotele de import pentru perioada ianuarie-martie alocate pentru țevi sudate de mari dimensiuni (25B) și alte categorii de țevi sudate, însumând 8,34 kt, respectiv 7,97 kt, și a utilizat 90,81% din cota pentru alte tipuri de țevi fără sudură.
În Spania, Asociația Producătorilor de Oțel, Unesid, a raportat o pierdere economică de 55 milioane de euro în 2023, atribuită importurilor de țevi din China, etichetate în mod eronat ca structuri pentru instalații fotovoltaice. Această practică, utilizată de unii importatori pentru a ocoli reglementările UE privind importurile de oțel, implică declararea incorectă a acestor produse ca componente pentru sisteme de energie solară.