UE are in plan investigații antisubvenții la producătorii chinezi de oțel

13/10/2023

În octombrie, la un summit cu SUA, UE intenționează să anunțe investigații anti-subvenții împotriva producătorilor chinezi de oțel. Conform Financial Times, Bruxelles-ul a convenit să colaboreze cu Statele Unite pentru a proteja industria de concurența ieftină. Solicitarea SUA către UE a vizat acțiuni împotriva producătorilor chinezi de oțel, pentru a evita reintroducerea tarifelor din Secțiunea 232 asupra oțelului european.

La 20 octombrie, președintele SUA, Joe Biden, va avea o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul iminentei date-limită pentru soluționarea disputei privind tarifele pentru produsele din oțel.

Nu este prima dată când UE inițiază o investigație anti-subvenție asupra importurilor chineze. În septembrie 2023, s-a desfășurat o revizuire a importurilor de mașini electrice produse în China, axându-se pe impactul subvențiilor guvernamentale asupra industriei auto europene.

Anunțarea investigațiilor ar putea agrava relațiile dintre UE și China, având în vedere că UE reprezintă cel mai mare partener comercial al Chinei. Cu toate acestea, UE consideră esențială asigurarea unei concurențe corecte.

Liderii UE și SUA intenționează să anunțe un acord interimar privind comerțul cu oțel și aluminiu la summit-ul din 20 octombrie. Dacă nu se ajunge la un acord până la 31 octombrie, va avea loc reintroducerea automată a taxelor reciproce la începutul anului 2024, afectând exporturile ambelor părți cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button