Investițiile în construcții în Europa au scăzut, la fel ca și prețurile la oțel
În viitor, UE ar putea să facă mai rigidă distribuirea cotelor pentru oțelul laminat de calitate în categoria „alte țări”. Situația de pe piața europeană a oțelului s-a schimbat dramatic – cererea și prețurile au scăzut semnificativ, ratele dobânzilor au crescut, iar investițiile în construcții au scăzut.
Creșterea importului de produse laminate nu comportă un risc comparabil cu creșterea ofertei de produse plate în UE. Cu toate acestea, Uniunea Europeană, protejându-și piața, ar putea majora în viitor cotele pentru aceste produse din categoria „alte țări” din cauza creșterii exporturilor din Egipt și Algeria.
UE continuă să pună presiune asupra produselor siderurgice rusești cu ajutorul sancțiunilor, astfel că, după cum a precizat Baysal, Turcia și-a redus exporturile de oțel beton armat din cauza imposibilității de a utiliza țagle din Federația Rusă pentru fabricarea produselor destinate livrării în străinătate. Pe măsură ce țara își pierde piețele de export, iar oțelăriile se confruntă cu măsuri protecționiste din partea UE și SUA, industria turcă are nevoie de sprijin din partea guvernului.
Oțelăriile chineze nu au redus încă producția de oțel, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul furnizorilor mondiali. În cazul în care produsele nu sunt consumate pe plan intern, volumul exporturilor chinezești va crește.