Conform raportului, Uniunea Europeană a declarat că Legea privind Materiile Prime Critice (CRMA) este concepută pentru a garanta securitatea și sustenabilitatea lanțului de aprovizionare al UE cu materii prime esențiale. Scopul legislației este de a asigura ca, până la orizontul anului 2030, un procent de 40% din necesarul de materii prime critice să fie satisfăcut prin procesare internă, limitând în același timp dependența de importuri dintr-o singură țară terță la maximum 65%.
La momentul actual, China domină piața globală, fiind principalul furnizor pentru Uniunea Europeană de pământuri rare, litiu și magneziu — elemente indispensabile pentru fabricarea semiconductoarelor, bateriilor vehiculelor electrice, precum și pentru sectoarele energiei solare și eoliene, contribuind cu procentaje de 98%, 97%, respectiv 93% din totalul importurilor UE.
Legea stipulează că, până în anul 2030, un minim de 10% din consumul anual de materii prime critice trebuie să provină din mineritul intern, 40% din producția internă și 15% din reciclare. Mai mult, este impusă o limită astfel încât aprovizionarea dintr-o singură țară terță să nu depășească pragul de 65%.