Turcia intenționează să introducă un sistem național de comercializare a certificatelor de emisii în 2024

08/11/2023

Sistemul va fi dezvoltat în conformitate cu CBAM al UE.

Turcia intenționează să introducă un sistem național de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) în 2024, care va fi controlat de Enerji Pazarlamaları İșletme A.Ș. Acest lucru a fost declarat de ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Alparslan Bayraktor.

Sistemul, a cărui bază va fi formată ca parte a implementării legii turcești privind clima, care se află în faza de proiect, va fi dezvoltat în conformitate cu CBAM european.

„Sistemul de comercializare a emisiilor este unul dintre cele mai importante instrumente în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a subliniat ministrul.

Mecanismul relevant va include industria, energia și industria aviației din Turcia.

Punerea în aplicare a CBAM european va crește concurența pentru țările care se pregătesc lent pentru a îndeplini cerințele acestuia, cum ar fi Turcia, China, India, SUA, Regatul Unit și Canada.

Turcia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai UE, cu exporturi în valoare de aproape 96 de miliarde de euro către blocul comunitar. Politicile privind taxele pe carbon și reducerea emisiilor sunt deosebit de importante pentru sectoarele cimentului și oțelului din această țară.

Turcia a ratificat Acordul de la Paris în 2021 și s-a angajat să obțină emisii nete de CO2 zero până în 2053.
CBAM a început să funcționeze la 1 octombrie 2023, cu o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2025. În această perioadă, importatorii vor fi obligați doar să prezinte rapoarte; din 2026, vor avea obligații financiare. Introducerea mecanismului va avea loc în paralel cu renunțarea la cotele libere în cadrul ETS (2026-2034).

CBAM