Transformarea sustenabilității în comerțul global: Insights din ultimul webinar CBAM al Comisiei Europene

29/11/2023

Într-o dezvoltare semnificativă spre integrarea sustenabilității în fluxul comerțului internațional, Comisia Europeană a recent găzduit un webinar esențial, aducând în prim-plan perspective și planuri semnificative privind Registrul de Tranziție.

Descifrând valorile implicite pentru mai multă transparență globală

Un aspect definitoriu dezvăluit în cadrul evenimentului este hotărârea de a atribui valorile implicite pentru fiecare cod NC al mărfurilor importate. Această inițiativă marchează un pas esențial către transparența extinsă în procesul de import-export, facilitând o mai bună monitorizare a impactului ecologic.

Publicarea valorilor implicite

Cu toții așteaptăm cu interes anunțul programat pentru luna decembrie, când valorile implicite vor fi făcute publice. Această transparență crescută în privința emisiilor, inclusiv cele directe și indirecte, promite să ofere părților implicate instrumente mai solide pentru decizii sustenabile și informate.

Privind în viitor: revizuirea CBAM din 2025 

Un aspect deosebit de remarcabil este angajamentul de a efectua o revizuire a CBAM în 2025. Această analiză va evalua extinderea potențială a domeniului de aplicare la emisiile indirecte, focalizându-se pe sectoarele fierului, oțelului și aluminiului. Datele privind emisiile indirecte raportate în perioada de tranziție vor juca un rol semnificativ în definirea acestei noi direcții.

Globalitatea sustenabilității: emisiile incorporate și deducerile CBAM

O altă notificare crucială se referă la importanța gestionării globale a emisiilor. Dacă un precursor provine dintr-o instalație din UE, emisiile încorporate vor fi incluse pentru bunurile CBAM produse în afara UE. Detaliile precise privind deducerile, inclusiv prețul carbonului, vor fi incluse într-un act de punere în aplicare programat pentru 2025.

Concluzii: provocările și oportunitățile în era CBAM

Webinarul a furnizat o perspectivă profundă asupra modului în care Comisia Europeană abordează schimbările climatice prin intermediul CBAM. În ciuda provocărilor conturate în implementarea acestui sistem, adaptabilitatea și inovația vor juca un rol crucial în gestionarea cu succes a tranziției către un comerț global mai sustenabil. Participanții au fost încurajați să împărtășească perspectivele și să discute provocările, creând astfel un mediu propice pentru schimbul de idei și soluții.

Transformarea spre sustenabilitate devine tot mai evidentă în fiecare etapă a evoluției comerciale globale, iar acest webinar reprezintă doar o altă etapă esențială în această călătorie continuă.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button