Suntem în 2024 și ne apropiem rapid de 31 ianuarie… Dacă tu sau clienții tăi importați aluminiu sau otel în Uniunea Europeană, această dată poate însemna doar un lucru: termenul limită pentru prima declarație CBAM, care acoperă toate mărfurile importate în octombrie, noiembrie și decembrie 2023.
Dacă încă căutați informații despre obligațiile dvs. de raportare și emisiile furnizorilor, nu vă panicați. Mai este timp să vă pregătiți — dar foarte puțin.
Am pregătit o listă de verificare utilă în 5 puncte pentru a vă ajuta.
Nu ezitați să ne contactați dacă aveți nevoie de mai mult sprijin sau doriți să utilizați serviciile noastre pentru raportarea CBAM în UE.
- Mi-am stabilit obligațiile de raportare. Da/Nu
Ești declarantul inregistrat de raportare CBAM din UE? Acesta este partea sau persoana înregistrată pentru a importa bunuri acoperite de CBAM în UE și pentru a îndeplini obligațiile de raportare CBAM.
Ce ai de facut:
Stabilește cine este declarantul CBAM Asigură-te că ai obținut accesul la Registrul de Tranziție al UE sau ai comunicat cererea de acces autorității competente naționale relevante.
- Mi-am identificat bunurile CBAM. Da/Nu
Produci, fabrici, comercializezi sau reciclezi aluminiu sau otel dar afacerea ta poate avea de-a face și cu alte sectoare CBAM precum oțel, energie electrică, îngrășăminte, fier, ciment și hidrogen.
Ce ai de facut:
Verifică care produse sunt acoperite de CBAM în conformitate cu lista de coduri CN din Anexa I a regulamentului de punere în aplicare CBAM; Urmărește fiecare import începând din 1 octombrie 2023 care a inclus produse acoperite de CBAM.
💡 Sfat util: Există diverse produse din aluminiu sau otel pe care ai putea presupune că sunt acoperite de CBAM, dar care, de fapt, nu sunt acoperite. De exemplu, ușile de mașină din aluminiu nu sunt acoperite, dar foile din care sunt făcute sunt. Verifică întotdeauna codul CN al bunului care traversează efectiv granița, nu bunurile din care este fabricat. Consultă ghidul pentru codurile CN pentru informații suplimentare despre produsele CBAM.
- Am adunat datele necesare pentru a pregăti o declarație minimă viabilă. Da/Nu
Cel puțin, raportul tău trebuie să conțină:
Date de identificare a declarantului CBAM; Date despre originea, tipul, cantitatea de bunuri importate; Emisiile înglobate ale acestor bunuri; Informații despre prețurile carbonului plătite în străinătate. În principiu, autoritatea competență națională și Comisia Europeană vor verifica completitudinea datelor din declarația ta în raport cu datele vamale pe baza unui număr EORI (număr TVA). Declarațiile incomplete în ianuarie, aprilie și iulie 2024 pot duce la amenzi.
Ce ai de facut:
Folosește șablonul de date XML al Comisiei Europene sau solicită șablonul nostru, care va facilita o strategie de depunere mai lină decât opțiunea de introducere manuală; Folosește valorile implicite oficiale ale emisiilor ale Comisiei Europene dacă furnizorii nu îți pot furniza încă datele primare despre emisii. Poți utiliza valorile implicite pentru primele trei rapoarte (ianuarie, aprilie și iunie 2024); Participă la seminarul nostru online în data de 15 ianuarie pentru o prezentare completă a modului de completare a declarației.
💡 Sfat util: Încearcă să obții date primare de la furnizori pentru primul raport, astfel încât să te obișnuiești să furnizezi date primare până când devine obligatoriu. Poți modifica primele două depuneri până la 31 iulie 2024 dacă obții date mai bune.
- Am început să mapăm datele vamale către instalații. Da/Nu
Pentru raportul CBAM din 31 octombrie 2024 și ulterior, va trebui să incluzi informații despre instalațiile specifice de unde provin bunurile tale CBAM.
Ce ai de facut:
Începe acest proces de mapare cât mai curând posibil; Dacă este posibil, include aceste informații în primul raport CBAM pe care îl depui în ianuarie 2024. Poți modifica acel raport până la 31 iulie 2024.
- Am început strategia noastră de implicare a furnizorilor in furmizarea de informatii. Da/Nu
Începând cu 31 iulie 2024, trebuie să folosești datele primare de la instalații în rapoartele tale CBAM sau poți fi supus la penalități. Amenzile sunt stabilite între 10 și 50 de euro pe tonă de emisii nedeclarate corect.
Ce ai de facut:
Identifică furnizorii tăi de bunuri CBAM și sprijină-i să identifice eventualele precursoare CBAM pe care le achiziționează; Interacționează cu ei devreme pentru a-i educa cu privire la obligațiile lor în conformitate cu CBAM-ul UE. Fără datele lor primare în următorul an, nu vei putea importa bunurile lor fără a te expune la eventuale penalități. Ajută furnizorii să se pregătească pentru a furniza datele cât mai curând posibil, sprijinindu-i în implementarea metodologiilor de monitorizare a emisiilor aprobate de CBAM. Solicită datele primare de la ei în conformitate cu șablonul de comunicare a datelor CBAM al UE.
💡 Sfat util: Mappează, implică și sprijină furnizorii tăi pentru a măsura și raporta emisiile lor în conformitate cu CBAM.
Pe măsură ce timpul se scurge până la termenul CBAM, amintește-ți: călătoria ta către conformitate nu este doar despre bifarea unor casute in raport — este primul pas către un viitor mai durabil și competitiv pentru afacerea ta.
Solicitarile vor începe să crească pentru datele tale de emisii, iar stimulentele financiare pentru reducerea emisiilor încep să apară. Recomandăm folosirea procesului de conformitate CBAM pentru a realiza o analiză completă a amprentei tale de carbon și pentru a stabili obiective de reducere a emisiilor. Cu această transparență și acțiune, poți obține un avantaj competitiv cu clienții, poți proteja lanțurile tale de aprovizionare de alte scheme emergente de tarifare a carbonului și poți profita de oportunitățile de finanțare durabilă. CBAM este doar începutul viitorului tău cu emisii reduse de carbon.