Tarifele de transport de marfă cresc din nou datorită cererii puternice

04/09/2023

În regiunea Mării Negre, tarifele de transport au înregistrat o creștere minoră. Mai exact, tarifele pentru navele de dimensiuni reduse care călătoresc din România în Spania au crescut cu 1 dolar, fiind acum de 18 dolari pe tonă. În comparație, tarifele pentru încărcături similare care se îndreaptă spre Egipt sunt evaluate la 16 dolari pe tonă.

În plus, tarifele de transport pentru încărcăturile rusești destinate Egiptului variază între 16-21 de dolari pe tonă. Acest lucru se aliniază cu tarifele recente observate în cadrul licitației cumpărătorului de stat din Egipt.

Pe piața navelor de dimensiuni mari, tarifele pe Dunăre au ajuns la un punct de stabilitate. Tarifele de transport pentru navele care transportă între 5.000 și 6.000 de tone către Egipt se situează în jurul valorii de 57-58 de dolari pe tonă. În schimb, tarifele pentru încărcături de aceeași mărime care se îndreaptă spre Spania pot ajunge până la 65 de dolari pe tonă.

În plus, tarifele de la o săptămână la alta pe piața rusă a navelor de coastă au crescut din cauza întârzierilor continue la strâmtoarea Kerch. Aceste întârzieri adaugă un cost suplimentar de 1-3 dolari pe tonă săptămânal, ceea ce face ca tariful actual pentru ruta Marmara să varieze între 50-52 de dolari pe tonă.

CBAM