Suedia: Scădere semnificativă a producției de oțel în prima jumătate a anului 2023

04/09/2023

Suedia și-a redus producția de oțel la 2,3 milioane de tone în prima jumătate a anului 2023

Scăderea producției de oțel în Suedia: o problemă structurală sau o criză temporară?

Companiile suedeze din domeniul oțelului au înregistrat o scădere de 4,5% a producției de oțel în perioada ianuarie-iunie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Această scădere este semnificativă, dar nu este neapărat alarmantă. Într-adevăr, producția de oțel din Suedia a scăzut în mod constant în ultimii ani, ca urmare a unei combinații de factori, inclusiv creșterea costurilor energiei și a materiilor prime, precum și concurența din partea altor țări producătoare de oțel.

Cu toate acestea, scăderea producției de oțel din Suedia în ultimele luni este mai accentuată decât în anii anteriori.

În iunie 2023, producția de oțel din Suedia a scăzut cu 5,4% față de aceeași lună a anului precedent, iar în iulie 2023 a înregistrat o scădere de 3,4%. Această evoluție poate fi atribuită, cel puțin parțial, crizei energetice actuale, care a dus la creșterea prețurilor energiei și a materiilor prime.

În plus, războiul din Ucraina a avut un impact negativ asupra producției de oțel din Suedia, deoarece țara este un mare importator de cărbune din Rusia.

În acest context, este important de observat că Comisia Europeană a aprobat un grant pentru Suedia, în valoare de 155,7 milioane de euro (154,6 milioane de dolari), pentru a ajuta țara să își atingă obiectivul de neutralitate climatică până în 2045.

O parte semnificativă a acestor fonduri este destinată reducerii emisiilor industriale prin revoluționarea sectoarelor minier și siderurgic. Acest grant ar putea contribui la redresarea producției de oțel din Suedia în anii următori.

Cu toate acestea, este important de reținut că scăderea producției de oțel din Suedia este o problemă structurală care nu va fi ușor de rezolvat. Pentru a-și menține competitivitatea, sectorul siderurgic suedez va trebui să investească în noi tehnologii și să reducă emisiile de carbon.

Acest lucru va necesita un efort susținut din partea guvernului și a companiilor private.

În cele din urmă, viitorul producției de oțel în Suedia depinde de capacitatea sectorului de a face față provocărilor actuale și de a se adapta la o lume în schimbare.


CBAM