Industria oțelului din UE a fost recent afectată de scăderea prețurilor și creșterea importurilor de produse din oțel, determinând majoritatea companiilor să opteze pentru oprirea neplanificată a producției sau reducerea acesteia. Unul dintre cei mai importanți producători globali de oțel, ArcelorMittal, pare să adopte o abordare similară, limitând producția în mai multe țări europene în perioada ianuarie-noiembrie a acestui an.
În perioada septembrie-noiembrie, ArcelorMittal a suspendat producția la cel puțin șase dintre uzinele sale din Belgia, Germania, Polonia, Franța și Bosnia. Motivele invocate includ necesitatea unor reparații, întreținerea neregulată și o piață a oțelului slabă.
În Belgia, la uzina Ghent, compania a anunțat oprirea furnalului A pentru înlocuirea refractarului, programată să dureze câteva luni. În Franța, la Fos-sur-Mer, un furnal nu va fi repornit în contextul unei piețe slabe a oțelului, iar în Germania, la Bremen, au avut loc oprirea programată și reparații la unul dintre furnale.
Decizia de a reduce producția și a închide linii de producție în diverse țări europene nu este un caz izolat pentru ArcelorMittal. Această mișcare pare să fie o strategie adoptată de producătorii de oțel în general pentru a gestiona dificultățile actuale ale pieței.
Andriy Glushchenko, analist la GMK Center, sugerează că ArcelorMittal ar putea încerca să ridice prețurile prin aceste întreruperi de producție, având în vedere că importurile sunt limitate de cote, iar consumatorii vor fi totuși obligați să achiziționeze produse de la producătorii locali.
În primele nouă luni ale anului 2023, divizia europeană a ArcelorMittal a redus producția de oțel cu 11%, iar livrările au scăzut cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului 2022. Compania prognozează că impactul negativ asupra performanței sale în trimestrul patru va fi generat în principal de reducerea producției din cauza reparațiilor la furnalele din Fos-sur-Mer (Franța), Bremen (Germania) și Ghent (Belgia).
În ansamblu, toate diviziile ArcelorMittal au înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023 o reducere a producției de oțel cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului 2022. Această tendință nu este specifică doar unei regiuni sau uzine, ci pare să fie o mișcare generală a producătorilor de oțel pentru a se adapta la condițiile actuale ale pieței europene.