Speranțele de revigorare a sectorului siderurgic european se prelungesc până în 2024

31/10/2023

Între 7 și 10 noiembrie, va avea loc târgul anual de prelucrare a produselor din metal din Stuttgart. Cu toate acestea, cererea de produse siderurgice rămâne neglijabilă într-o economie europeană care continuă să fie în declin.

Producătorii de oțel se concentrează pe reducerile de producție, iar distribuitorii și furnizorii de materiale la BlechExpo vor fi întâmpinați cu această realitate. Uzinele pun deja în aplicare opriri de întreținere în încercarea de a reduce disponibilitatea materialului și de a menține prețurile.

Indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) din zona euro, calculat de S&P Global, a rămas mult sub pragul de 50, care separă creșterea de contracție. Acesta a crescut marginal de la minimul ultimelor 33 de luni din august, de 46,7, la 47,2.

Banca a declarat că economia se va contracta cu 0,4% în acest trimestru, ducând regiunea mai departe spre o recesiune de iarnă.

Potrivit celui mai recent Short Range Outlook pentru 2023 și 2024 publicat de Asociația Mondială a Oțelului (worldsteel), cererea mondială de oțel va crește cu 1,8% în acest an, până la 1,81 miliarde de tone. Aceasta este o scădere față de prognoza anterioară din aprilie care era de 2,3%. Aceasta urmează după o contracție de 3,3% în 2022. În 2024, cererea globală pentru oțel va înregistra o creștere suplimentară de 1,9%, până la 1,85 miliarde de tone.

Worldsteel a evidențiat impactul inflației ridicate și al ratelor de dobândă în creștere asupra creșterii industriei siderurgice mondiale. De asemenea, a sugerat că efectul negativ al conflictului din Israel și Palestina ar putea fi resimțit.

Atacurile din 7 octombrie ale militanților Hamas în Israel au declanșat o creștere a prețurilor la petrol. Prețul petrolului Brent a depășit nivelul psihologic important de $90 pe baril . Acest lucru ar putea avea un impact asupra costurilor logistice.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button