Siderurgiștii turci cer măsuri pentru a combate dumpingul oțelului din import

04/08/2023

Companiile siderurgice din Turcia au cerut din nou adoptarea de măsuri protecționiste pentru a preveni importul de produse de dumping și de calitate scăzută în țară, bazându-se pe practicile globale, în special pe cele din Statele Unite și Uniunea Europeană.

În luna iunie, Turcia a redus producția de oțel cu 1,6% față de anul precedent, până la 2,9 milioane de tone. În perioada ianuarie-iunie, acest indicator a scăzut cu 16,3% an/an – până la 15,9 milioane de tone Consumul de oțel în iunie s-a ridicat la 3,3 milioane de tone, cu 24,7% mai puțin an/an, iar în 6 luni – 19,9 milioane de tone (-15,8% an/an).

Exportul de produse siderurgice a scăzut cu 40,8% an/an în iunie – la 875,9 mii tone, iar pentru prima jumătate a anului – cu 46,5%, la 4,5 milioane tone. În același timp, importurile au crescut cu 12,1% în iunie – până la 1,5 milioane de tone. Pentru 6 luni, importurile s-au ridicat la 9,5 milioane de tone (+23% an/an). În special, creșterea importurilor de sârmă laminată a atins 82,5%, ceea ce a determinat o creștere de 43,4% de la an la an a ofertei de produse laminate.

Producătorii turci de oțel au avut de suferit din martie din cauza lipsei cererii la export și a vânzărilor interne slabe. Piețele de export au fost acaparate de produsele asiatice ieftine, în timp ce oțelul fabricat în Turcia nu poate concura pe scena mondială din cauza costurilor mai mari, care sunt motivate de costurile de producție mai mari. Piața internă este, de asemenea, inactivă din cauza instabilității macroeconomice, a devalorizării lirei și a incertitudinii cu privire la evoluția viitoare a pieței. Recent, autoritățile turcești au majorat TVA-ul pentru produsele siderurgice la 20%, precum și o acciză pe combustibil, ceea ce a adăugat și mai multă incertitudine pe piața oțelului din țară.

CBAM