Sectorul fierului vechi din Italia se confruntă cu anticipări de majorare a prețurilor

13/09/2023

Piața italiană a fierului vechi: Incertitudine persistentă, dar posibilă creștere a prețurilor la sfârșitul lunii septembrie

În ciuda reluării activității după pauza din august, piața italiană a fierului vechi se confruntă cu o incertitudine persistentă, potrivit Assofermet, o asociație profesională care reprezintă sectorul.

Principalul motiv pentru această dinamică este dinamica negativă de pe piața oțelului laminat. Oțelul laminat este produsul final obținut prin prelucrarea fierului vechi, prin urmare, evoluția acestor două piețe este strâns legată.

În prezent, piața italiană a înregistrat o ușoară scădere a prețurilor interne, dar nu au fost încheiate contracte pentru volume mari de materii prime.

În a doua jumătate a lunii septembrie, situația s-ar putea schimba

Assofermet estimează că, în a doua jumătate a lunii septembrie, situația s-ar putea schimba, fiind posibilă și o creștere a prețurilor la fier vechi. Acest lucru se datorează faptului că vânzătorii consideră că actualele cotații sunt scăzute. În plus, Assofermet preconizează că, în cazul în care va exista o schimbare de direcție din partea oțelăriilor, disponibilitatea deșeurilor va fi scăzută.

Prețurile internaționale ale fierului vechi au scăzut la un nivel minim la începutul lunii august

La începutul lunii august, prețurile pentru fier vechi pe piața internațională au scăzut la un nivel minim. Acestea au crescut apoi brusc la mijlocul lunii și au revenit la o tendință stabilă în ultima săptămână.

„Atât piața turcească, cât și principalele destinații asiatice au înregistrat o creștere de 25-30 dolari/t. Această creștere într-o perioadă scurtă de timp a dus la o încetare aproape completă a tranzacțiilor pe piața turcească, în timp ce în Orient a avut loc o consolidare a acestor niveluri în contextul unor volume în scădere”, a precizat Assofermet în analiza sa.

Slăbiciunea generală a pieței de fontă

Asociația remarcă, de asemenea, slăbiciunea generală a pieței de fontă. După cum se menționează în analiză, disponibilitatea bună a acestor produse se menține, la fel ca și diferențele de preț în funcție de origine – există încă un decalaj semnificativ între fonta de origine rusă și cea din alte surse. Se așteaptă creșteri de prețuri în a doua jumătate a lunii.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button