Scăderea construcției de locuințe în Polonia se va accelera spre sfârșitul anului 2023

24/08/2023

Volumul construcțiilor din țară a crescut cu doar 1,1% în iulie, semnificativ mai puțin decât se aștepta. Aceasta este cea mai scăzută creștere din ultimii ani și este un semn îngrijorător al declinului sectorului.

Construcțiile rezidențiale, care sunt motorul principal al sectorului, au scăzut cu 7,8% în iulie. Acest lucru se datorează unui număr de factori, inclusiv creșterea costurilor de construcție, inflația ridicată și incertitudinea economică.

Dacă această tendință se va menține, sectorul de construcții din Polonia ar putea intra în colaps. Acest lucru ar avea un impact devastator asupra economiei, deoarece construcțiile sunt un sector important pentru crearea de locuri de muncă și pentru stimularea investițiilor.

Guvernul polonez trebuie să ia măsuri urgente pentru a sprijini sectorul de construcții. Acestea ar putea include reducerea taxelor și impozitelor, facilitarea accesului la credite și investiții în infrastructură.

Fără măsuri de sprijin, construcțiile din Polonia ar putea fi grav afectate, cu consecințe negative pentru economia țării.

Iată câteva dintre cele mai alarmante aspecte ale acestui raport:

  • Creșterea construcțiilor rezidențiale este în scădere rapidă. Acest lucru este un semn că cererea de locuințe noi este în scădere.
  • Creșterea costurilor de construcție și inflația ridicată fac ca construcțiile să fie mai scumpe. Acest lucru poate duce la o scădere suplimentară a cererii.
  • Incertitudinile economice, cum ar fi războiul din Ucraina, pot duce la o scădere a investițiilor. Acest lucru ar avea un impact negativ asupra sectorului de construcții.

Dacă aceste tendințe se vor menține, construcțiile din Polonia ar putea intra în recesiune în 2024.

CBAM