RINA din Italia lansează un proiect de producție a oțelului cu ajutorul hidrogenului

13/10/2023

RINA, o companie multinațională de consultanță și inginerie cu sediul în Italia, a demarat proiectul Hydra, cu o durată de șase ani, care propune crearea unei uzine pilot alimentate în proporție de 100% cu combustibil pe bază de hidrogen, conform unui anunț oficial de pe website-ul companiei. Acest avanpost tehnologic este proiectat să producă până la șapte tone de oțel de diferite calități pe oră.

Investiția de €88 milioane în proiectul Hydra va fi finanțată de Comisia Europeană și autoritățile italiene. Inițiativa se va concentra pe proiectarea și construcția unei uzine pilot funcționale ce va folosi hidrogen în fiecare etapă a ciclului de producție a oțelului, având în vedere finalizarea acestei construcții până în 2025. Uzina va include un turn de reducere directă a fierului (DRI) de 30 de metri folosind hidrogen, un cuptor cu arc electric (EAF) și un cuptor de reîncălzire.

CEO-ul RINA, Hugo Salerno, subliniază că, pe lângă progresul tehnologic, valoarea distinctivă a proiectului Hydra este aceea de centru de cercetare deschis, care nu urmărește avantajul comercial pentru un anumit producător de oțel, ci avansarea întregii industrii. De asemenea, RINA va înființa un centru de formare în cadrul proiectului Hydra pentru a colecta și difuza cunoștințe legate de designul, implementarea și desfășurarea tehnologiilor de decarbonizare pe bază de hidrogen.

Într-un context similar, producătorul german de oțel, Salzgitter, a comandat una dintre cele mai mari uzine europene pentru producția de hidrogen verde grupului tehnologic austriac Andritz, marcând astfel începutul utilizării industriale a hidrogenului în cadrul programului SALCOS.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button