Reciclatorii europeni ridică semnale de alarmă privind legea materiilor prime critice!

28/09/2023

Organizația-cadru a reciclatorilor europeni, EuRic, a transmis o notă de îngrijorare legată de un raport prezentat Parlamentului European privind materiile prime critice (MPC).

Raportul, elaborat de Comitetul Parlamentar pentru Industrie, Cercetare și Energie (ICRE), a fost inițial primit pozitiv de către EuRic. Organizația a apreciat în mod deosebit listele de materii prime strategice și critice, care au evitat includerea materialelor precum fierul vechi sau aluminiul.

Cu toate acestea, modificări survenite la jumătatea lunii au stârnit preocupări. „Aprobarea de ultimă oră pentru crearea unei liste secundare de materii prime strategice (MPS), având fierul vechi ca exemplu, ridică multe semne de întrebare”, menționează EuRic în cea mai recentă declarație. „Introducerea fierului vechi fără date suficiente creează un precedent alarmant pentru adăugarea necontrolată a materialelor pe listă, fără condiții clare sau o metodologie de evaluare”, conform Kallanish.

Conform EuRic, datele strânse constant pe parcursul anilor arată că oțelul nu prezintă riscuri legate de aprovizionare; este abundent, permițând industriei de reciclare din Europa să satisfacă și chiar să depășească cererea de oțel. De fapt, EuRic și membrii săi tem că includerea fierului vechi va restricționa comercianții europeni de a vinde fier vechi pe piețele externe.

EuRic solicită Parlamentului să sublinieze avantajele de mediu ale utilizării fierului vechi reciclat în siderurgie și să promoveze tehnologia cuptorului cu arc electric în Europa. Cu toate acestea, această ultimă aspirație pare contradictorie, deoarece creșterea producției EAF ar necesita o majorare a alimentării cu fier vechi, argument în favoarea restricțiilor de export.

CBAM