Producătorii europeni de HRC, în impas: prețurile rămân neschimbate pentru 2024

10/11/2023

Producătorii europeni de HRC se confruntă cu o situație dificilă, neavând capacitatea de a reduce prețurile contractuale pentru oțelul laminat în perioada ianuarie-iunie 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei expoziții industriale din Germania, conform informațiilor furnizate de Argus.Media.

Deși atât uzinele de procesare a oțelului, cât și cumpărătorii recunosc că cererea este scăzută, ambele părți sunt de acord că marjele de profit au atins un prag minim. Producătorii suferă pierderi financiare de mai multe luni și se află în incapacitatea de a susține o astfel de situație pe termen lung, aspect comunicat și cumpărătorilor.

Ofertele contractuale pentru prima jumătate a anului 2024 au fost deja stabilite la nivelul cuprins între 750 și 800 de euro/tonă, potrivit surselor. Cu toate acestea, unele fabrici au avansat propuneri de majorare, dorind să-și asigure menținerea nivelurilor de preț. Un important producător european a subliniat că nu va participa la negocieri până când cumpărătorii nu vor conștientiza imposibilitatea reducerii prețurilor. Cu toate acestea, el a recunoscut că o creștere este puțin probabilă, având în vedere contextul unei cereri scăzute.

Indicii spot nu sunt considerați relevanți în ceea ce privește contractele pe termen lung pentru produsele cu valoare adăugată mai mare, conform unei surse din industrie. În același timp, companiile de profil depun eforturi pentru a menține prețurile la vedere, încercând să reducă diferența față de nivelurile contractuale pe care intenționează să le atingă.

După luni de stagnare, centrele de servicii sunt pregătite să implementeze majorări de prețuri, cu toate că există îndoieli cu privire la capacitatea lor de a transfera integral aceste creșteri către clienți.

De asemenea, uzinele de oțel fac aluzie la amenințarea unor anchete de dumping împotriva producătorilor străini, în special cei asiatici. Acestea atrag atenția asupra faptului că acești producători își comercializează produsele în Uniunea Europeană sub costurile de producție, chiar dacă au costuri de producție mai reduse decât companiile europene. În luna iulie a acestui an, peste 70% din importurile de bobine laminate la cald pe piața UE au provenit din Asia, cu cote semnificative pentru Vietnam (aproape 25%), Taiwan (14%) și Japonia (13%).

ArcelorMittal și-a informat clienții cu privire la intenția sa de a majora prețul bobinelor laminate la cald (HRC) pentru comenzile din ianuarie, fixând un preț de 680 de euro/tonă franco fabrică în Europa de Nord. Combinatele siderurgice integrate din Europa de Nord își întăresc poziția și încearcă să implementeze majorări de preț pentru ofertele de bobine destinate livrărilor din ianuarie, invocând creșterea costurilor și disponibilitatea limitată a produselor din cauza reducerilor de producție.

CBAM