Producătorii de oțel din Uniunea Europeană dezvoltă strategii pentru o tranziție ecologică autonomă

13/09/2023


Industria siderurgică europeană se află într-o tranziție majoră către o producție mai sustenabilă și mai digitală.
Această tranziție este esențială pentru a asigura viitorul industriei și a contribui la obiectivele UE privind climă și energie.

Industria siderurgică este un sector important al economiei europene, oferind peste 800.000 de locuri de muncă directe și peste 5 milioane de locuri de muncă indirecte. De asemenea, este un sector strategic pentru UE, deoarece oțelul este esențial pentru o serie de aplicații, inclusiv construcții, infrastructură, energie și transport.

Tranziția către o producție mai sustenabilă va necesita investiții semnificative în tehnologii noi și inovatoare. Aceste investiții vor ajuta la reducerea emisiilor de carbon și a impactului asupra mediului al industriei.

De asemenea, tranziția va crea noi oportunități de afaceri pentru companiile europene. Companiile care vor putea dezvolta și implementa cu succes tehnologii noi vor fi bine poziționate pentru a profita de cererea globală în creștere de oțel sustenabil.

UE oferă sprijin pentru tranziția industriei siderurgice. În cadrul Planului de acțiune pentru oțelul sustenabil, UE a anunțat o serie de măsuri, inclusiv:

  • Finanțări pentru cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor noi
  • Subvenții pentru investiții în decarbonizare
  • Sprijin pentru dezvoltarea unei piețe de carbon pentru emisiile de la industria siderurgică

Tranziția industriei siderurgice europene este o oportunitate de a crea o industrie mai durabilă și mai competitivă. UE este angajată să sprijine această tranziție și să asigure un viitor durabil pentru acest sector important.

Acestea sunt câteva dintre efectele pozitive ale tranziției industriei siderurgice europene:

  • Reducerea emisiilor de carbon și a impactului asupra mediului
  • Crearea de noi locuri de muncă și oportunități de afaceri
  • Consolidarea securității aprovizionării cu oțel
  • Creșterea competitivității industriei siderurgice europene

Tranziția este o provocare, dar este, de asemenea, o oportunitate pentru industria siderurgică europeană de a se reinventa și de a deveni un lider global în producția de oțel sustenabil.

CBAM