Producătorii europeni de oțel solicită măsuri mai stricte împotriva importurilor de oțel ieftin și cu un conținut ridicat de carbon ce ocupă o cotă tot mai mare din piața de oțel a UE. În iulie 2023, importurile au reprezentat peste 23% din totalul aprovizionării în UE, procentaj așteptat să crească în lunile următoare.
Pe fondul unei cereri scăzute pentru produsele locale, capacitatea de producție a uzinelor europene operează la 50-60%. Un factor major în această ecuație este costul ridicat al energiei și taxele pentru emisiile de carbon pe care producătorii din UE le suportă, în timp ce concurenții externi sunt scutiți.
Mecanismul CBAM nu va impune taxe pentru emisiile din producția de oțel până în 2026, lăsând astfel producătorii europeni vulnerabili în fața importurilor ieftine. Piața este în așteptarea concluziei negocierilor UE-SUA privind Acordul Global privind Producția Sustenabilă de Oțel și Aluminiu, având ca scop limitarea supraproducției, în special din China. Se speră că aceste negocieri vor oferi instrumentele necesare pentru a conține importurile și a asigura o concurență echitabilă pe piața oțelului.