Prețurile oțelului inoxidabil în Europa, aproape de fundul ciclului, în timp ce importurile devin mai scumpe decât ofertele locale

14/06/2023

Pe măsură ce lunile de vacanță de vară au început în Europa, participanții la piață observă că prețurile oțelului inoxidabil se apropie de fundul ciclului actual.

Tranzacțiile recente arată că valoarea medie a ruloului laminat la rece , conform MEPS Europe, a fost de 2.291 EUR pe tonă în luna iunie. Aceasta reprezintă doar o creștere de 300 EUR pe tonă față de cifra de 1.989 EUR pe tonă înregistrată în ianuarie 2020.

Speculațiile sunt ridicate în piață cu privire la posibilitatea ca prețurile ruloului laminat la rece să scadă sub 2.000 EUR pe tonă în lunile iulie și august. Deși costurile cu energia, forța de muncă și finanțele sunt ridicate, valorile de vânzare ale fabricilor scad către nivelurile pre-pandemice.

Pe de altă parte, prețurile oțelului inoxidabil în Asia și Statele Unite rămân ridicate, deși au scăzut de la nivelurile maxime anterioare. Reducerile în aceste regiuni au fost mai mici ca ritm și magnitudine decât cele observate în Europa.

Această situație a creat un scenariu neobișnuit pentru cumpărătorii din Europa, unde ofertele de import sunt mai scumpe decât prețurile oferite de fabricile locale.

De exemplu, cumpărătorii raportează că ruloul laminat la rece din Indonezia este oferit la 2.050/2.100 USD pe tonă, CIF port european, iar exportatorii chinezi cer puțin mai mult. Ofertele din India, Coreea de Sud, Taiwan și Vietnam sunt chiar mai puțin competitive, situându-se între 2.300 și 2.500 USD pe tonă.

Cu toate acestea, după convertirea în euro și luând în considerare eventualele taxe vamale și alte cheltuieli, majoritatea tranzacțiilor de import sunt mai scumpe decât achiziționarea locală.

Fabricile europene au încercat să-și umple necesarul de comenzi prin reducerea ofertelor, dar acest efort nu a avut efectul dorit. Comenzile rămân dificil de obținut, indiferent de nivelul prețurilor.

Mulți distribuitori declară că, deși stocurile au scăzut în întreaga regiune, acestea sunt încă prea mari pentru cererea actuală. În piața de distribuție, prețurile de revânzare sunt foarte competitive, iar materialul este adesea vândut la un preț mai mic decât valoarea stocului sau costul de înlocuire, ceea ce duce la o activitate scăzută de reînnoire a stocurilor.

Perspectivele de creștere a cererii înainte de septembrie sunt reduse, astfel că prețurile europene vor rămâne probabil sub presiune descendentă în iulie și august.

Inflația persistentă și politicile monetare restrictive din mai multe economii europene vor continua să îngreuneze activitatea de piață în viitorul apropiat.

Majoritatea fabricilor de oțel inoxidabil din țară operează la rate reduse de utilizare a capacității pentru a reduce oferta, iar opririle prelungite sunt probabile în timpul verii. Aceste măsuri ar putea oferi o anumită susținere a prețurilor mai târziu în acest an.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button