Prețul oțelului plat în UE ar putea crește cu 150 de euro până în 2030 din cauza CBAM

19/09/2023

Introducerea CBAM va duce la creșterea costurilor cu carbonul atât pentru importatori, cât și pentru producătorii europeni de oțel. Este evident că introducerea CBAM va avantaja producătorii EAF, care au o intensitate a carbonului de până la 4 ori mai mică. Prin urmare, structura capacității de producție a oțelului, și anume capacitatea producătorilor de EAF de a crește oferta pe piață, va determina impactul CBAM.

Conform calculelor, costurile de carbon pentru importatori vor crește cu 146 EUR pe tona de oțel în 2030. Costurile cu carbonul vor crește, de asemenea, pentru producătorii europeni, de la 7 euro pe tonă de oțel în medie în 2022 la 96 de euro pe tonă de oțel în 2030, din cauza reducerii alocărilor gratuite și a creșterii prețurilor carbonului în cadrul EU ETS. Așadar, costurile carbonului vor crește pentru aproape toți actorii de pe piață. Se creează premisele pentru transferul costurilor carbonului către preț, adică către clientul final.

O caracteristică a segmentului laminatelor plate din UE este ponderea dominantă a BF-BOF în aprovizionare – 94% pentru producția internă și 90% pentru importuri. Prin urmare, producătorii de EAF nu vor putea să crească oferta și să influențeze piața. Astfel, producătorii de produse plate vor avea posibilitatea de a transfera creșterea costurilor carbonului către clientul final, care nu va avea altă alternativă decât să accepte prețurile ridicate.

Facebook
LinkedIn
CALL NOW