Prețul certificatelor de emisii de carbon ar putea ajunge la 400 EUR/t până în 2040

08/10/2023

istock 1337519242

Noul comisar european pentru climă, Wopke Hoekstra, s-a angajat să susțină o reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 90% până în 2040. Analistii financiari consideră că acest lucru ar putea face ca prețurile certificatelor de carbon în bloc să depășească pragul de €400/t înainte de perioada menționată, conform Euractiv.

În prezent, prețurile certificatelor de carbon în cadrul EU ETS sunt de €81/t, atingând un vârf de €100/t în februarie 2023. Cu obiectivul actual de descarbonizare pentru 2030, care presupune o reducere a emisiilor cu 55%, se estimează că prețul certificatelor de carbon în UE va crește la €160/t până la sfârșitul deceniului, potrivit unei analize recente a Bursei de Valori din Londra (LSEG).

„Obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 90% – dacă este atins – ar duce la o descarbonizare aproape totală în domeniile electricității, manufacturii, transportului și construcțiilor, creând un sistem de tranzacționare a emisiilor probabil diferit față de ETS-ul actual”, a menționat Paula VanLaningham, director de cercetare în domeniul certificatelor de carbon la LSEG.

Ea subliniază faptul că este important să înțelegem că prețul de €400/t reprezintă mai degrabă un cost potențial cu care se vor confrunta întreprinderile ce nu vor reuși să se descarbonizeze conform noului scenariu.

În primul trimestru al anului viitor, Comisia Europeană (CE) trebuie să furnizeze un plan pentru atingerea obiectivelor climatice pentru 2040. Acesta va fi prezentat țărilor membre și Parlamentului European spre aprobare. Așa cum a menționat Hoekstra, propunerea CE privind planul climatic va fi elaborată ținând cont de opinia Consiliului Consultativ Științific European privind Schimbările Climatice. În concluzia sa, publicată în iulie 2023, s-a pronunțat în favoarea unui interval-țintă de 90-95%.

Comisarul european pentru climă a subliniat că va fi realizată o evaluare a impactului și se vor analiza diferite scenarii, metode de reducere a emisiilor, costuri și beneficii. Cu toate acestea, a promis că va acționa în funcție de recomandările consiliului consultativ și va implica industria în procesul de reducere a emisiilor.

Riham Wahba, analist senior la Vertis, consideră că în următorii doi ani, piața certificatelor de carbon va tenda spre aproximativ €110/t în 2025, urmând să existe o „explozie de preț” – acesta ajungând la €150/t până în 2030.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button