Polonia se pregătește să revigoreze industria oțelului cu cea mai modernă uzină siderurgică din Europa

08/11/2023

Industria oțelului are o istorie bogată în Polonia, iar acum, polonezii se pregătesc să construiască una dintre cele mai moderne uzine siderurgice din Europa. Cognor Group, un producător de oțel din Polonia, a anunțat planurile de a construi o oțelărie ultramodernă în localitatea Siemianowice Slaskie, situată în apropiere de Katowice, aproape de granița cu Cehia. Această nouă uzină se va concentra pe producția de bare rulate la cald și profiluri laminate, produse esențiale pentru industria construcțiilor.

Investiția estimată pentru acest proiect este de aproximativ 800 de milioane de zloți (echivalentul a aproximativ 180 de milioane de euro). Uzina va avea o capacitate anuală de producție de până la 450.000 de tone, potrivit informațiilor furnizate de The Warsaw Voice. Pentru realizarea acestui proiect, Cognor a achiziționat un teren de peste 20 de hectare, care fusese anterior ocupat de o fabrică de țevi aparținând companiei locale Jednosc, pentru suma de peste 60 de milioane de zloți (echivalentul a aproximativ 13,5 milioane de euro) de la Compania Financiară Silesia. Această achiziție a marcat începutul implementării unui proiect metalurgic de mai multe milioane de euro în zonă.

Compania Financiară Silesia este un investitor folosit de statul polonez pentru a salva unități industriale strategice în vremuri de criză. Această nouă uzină de oțel, denumită „Oțelăria Cognor,” se estimează că va crea aproximativ 150 de locuri de muncă într-o regiune a cărei economie s-a bazat de decenii pe industria mineritului și pe metalurgie.

Przemyslaw Sztuczkowski, CEO-ul Cognor Holding, a subliniat importanța acestui proiect, afirmând: „Este un eveniment extrem de important pentru noi, pentru că, printre altele, datorită acestei investiții vom avea una dintre cele mai moderne uzine siderurgice din Europa. Soluțiile aplicate acolo ne vor permite să reducem fundamental costurile de producție fixe și variabile, să livrăm produse de cea mai înaltă calitate.”

Procesul de construcție va fi realizat de către compania austriacă Strabag, iar doar lucrările de construcție se estimează că vor absorbi peste 300 de milioane de zloți. Noua uzină va fi echipată cu instalații pentru reducerea emisiilor, a consumului de energie și a pierderilor de materiale în procesele de producție. De asemenea, se va construi un depozit complet automatizat cu capacitate mare.

Această construcție face parte din cele trei investiții majore ale Grupului Cognor. Celelalte două proiecte includ modernizarea oțelăriei din Gliwice, care a fost deja finalizată și care a dus la o creștere a capacității de producție de oțel brut cu aproximativ 155.000 de tone, precum și proiectul de modernizare a laminorului din Cracovia, care va permite o creștere a producției de bare cu 200.000 de tone.

Costurile de investiție pentru cele trei proiecte sunt estimate la aproximativ 1 miliard de zloți (echivalentul a aproximativ 225 de milioane de euro) în perioada 2022-2024. Finanțarea acestor proiecte provine atât din fondurile proprii ale companiei, cât și dintr-un împrumut bancar pe termen lung în valoare de 300 de milioane de zloți (echivalentul a aproximativ 67,4 milioane de euro) și 30,5 milioane de euro.

Cognor a fost înființată în 1991 ca o companie specializată în comerțul cu produse metalurgice și este listată la Bursa de Valori din Varșovia din 1994. Cu aceste investiții masive în industria oțelului, Polonia se pregătește să devină un jucător important în piața europeană a oțelului și să contribuie la consolidarea viitorului acestei industrii în regiune.

CBAM