Polonia ar trebui să stimuleze industria pentru o tranziție la energia curată

20/09/2023

Polonia trebuie să își reformeze industria siderurgică pentru a rămâne competitivă

Polonia trebuie să își reformeze industria siderurgică pentru a reduce costurile de decarbonizare și pentru a stimula tranziția către o energie verde. În prezent, țara exportă cantități semnificative de deșeuri către Turcia, care pot fi utilizate de producătorii locali de oțel pentru a face decarbonizarea mai ieftină.

Directorul executiv al Asociației poloneze a oțelului (HIPH), Miroslav Motyka, a remarcat că Europa a neglijat industria siderurgică, în timp ce China și India au investit masiv în această industrie. China, în special, utilizează tehnologii moderne și investește în surse de energie regenerabilă.

Motyka a menționat, de asemenea, că Polonia are nevoie de energie verde ieftină pentru a concura cu celelalte țări. Țara are nevoie de acțiuni guvernamentale pentru a reduce prețul energiei și pentru a asigura competitivitatea și supraviețuirea industriei siderurgice naționale.

Senatoarea poloneză Gabriela Moravska-Stanetska a reamintit că producția de oțel este intensivă din punct de vedere energetic și necesită adaptarea la o serie de noi norme UE. Industriile energo-intensive reprezintă 5% din PIB-ul Poloniei.

Calea de ieșire pentru Polonia este tranziția către energia verde prin investiții în surse de energie regenerabilă. Asigurarea permisiunii Comisiei Europene de a accesa fondurile înghețate de redresare și reziliență, care includ aproximativ 9 miliarde de euro pentru surse regenerabile, este, de asemenea, esențială.

Măsuri recomandate

Polonia ar putea adopta următoarele măsuri pentru a-și reforma industria siderurgică:

  • Utilizarea mai eficientă a deșeurilor: Polonia ar putea interzice exportul de deșeuri și ar putea impune producătorilor de oțel să le folosească în procesul de producție.
  • Investiții în energie verde: Guvernul polonez ar putea acorda subvenții pentru producătorii de energie verde și ar putea crea un cadru legislativ favorabil pentru dezvoltarea acestei industrii.
  • Adaptarea la normele UE: Guvernul polonez ar putea acorda sprijin financiar pentru producătorii de oțel pentru a-i ajuta să se adapteze la noile norme UE.

Implementarea acestor măsuri ar ajuta Polonia să-și mențină competitivitatea în industria siderurgică și să contribuie la tranziția către o energie verde.

CBAM