Piața UE se așteaptă la o creștere a prețurilor pentru HRS în noiembrie-decembrie

31/10/2023

Acest lucru va fi facilitat de o ofertă limitată, pe fondul reducerilor de capacitate ale unor producători.

Prețurile mondiale ale rulourilor laminate la cald în luna octombrie prezintă tendințe mixte în funcție de regiune. Pe piața UE, cotațiile produselor sunt în scădere sub presiunea importurilor ieftine și a supracapacității. În SUA, dimpotrivă, prețurile sunt în creștere din cauza reducerii ofertei și a creșterii perioadei de onorare a comenzilor, iar în India – prețurile sunt stabile pe fondul unei cereri interne stabile.

În Europa de Vest, prețurile pentru rolele laminate la cald, în perioada 13-20 octombrie 2023, au scăzut cu 10 euro pe tonă în comparație cu săptămâna anterioară, ajungând la 610-630 euro pe tonă Ex-Works. Scăderea prețurilor pentru produse a fost observată începând din octombrie, în special din 29 septembrie, când cotizațiile oțelului laminat în Europa de Vest au scăzut cu 50 de euro pe tonă, adică 7,3%. În perioada august-septembrie, prețurile au fost în mare parte stabile.

În piața din Italia, situația este similară, în special că, la 20 octombrie, rola laminată la cald este tranzacționată la 590-610 euro pe tonă, cu 10 euro mai puțin față de săptămâna anterioară și cu 20 euro mai puțin față de prețul de la sfârșitul lui septembrie.

În octombrie, discrepanța dintre tendințele din Europa de Vest și Europa de Sud s-a redus la un minim din cauza deteriorării generale a pieței. Dinamica prețurilor este în prezent influențată de importurile ieftine. În plus, politica de stabilire a prețurilor este determinată de distribuitori și centrele de servicii care sunt interesate de lichiditate, nu de cerere și ofertă (producători).

Vânzările  distribuitorilor au atins un nivel critic din cauza încetinirii cererii de la consumatori. Aproximativ 60% din vânzările totale de oțel laminat în UE sunt furnizate de distribuitori, iar 40% sunt vândute direct de producători. În prezent, este dificil să identificăm exact cine a declanșat scăderea prețurilor în octombrie.

Unele companii siderurgice, inclusiv ArcelorMittal, iau în considerare suspendarea sau au închis deja o parte din capacitatea de producție pentru a echilibra oferta și cererea și a limita scăderea prețurilor.

Piața continuă să fie presată de un volum mare de importuri din țările asiatice și India. Cotele de import pentru trimestrul al patrulea au fost epuizate în primele zile ale perioadei de cotă, dar se așteaptă ca o parte semnificativă a produselor să ajungă și în primul trimestru al anului 2024.

Sectorul auto din Europa, unul dintre cei mai mari consumatori de oțel laminat, reduce semnificativ achizițiile.

În ciuda stării slabe a pieței, producătorii de oțel europeni se pregătesc pentru o creștere moderată a prețurilor pentru rolele laminate la cald prin reducerea capacității. Piața ar putea fi în curând în fața unei suboferte, ceea ce va menține prețurile la un nivel ridicat. Având în vedere cotele de import epuizate, furnizorii europeni vor deveni principala sursă de produse pe piață în noiembrie-decembrie.

CBAM