Piața siderurgică din UE analizează provocările legate de implementarea CBAM

10/10/2023

68307374 carbon tax rubber stamp grunge design with dust scratches effects can be easily removed for aIn discutiile avute in ultima saptamana cu participanții la piață  aflam ca sunt preocupați de imprevizibilitatea costurilor carbonului, iar predictiile nu arata foarte bine din pacate.

Participanții la piață au început să discute modul în care CBAM va funcționa și riscurile cu care se vor confrunta importatorii la implementarea acestuia.

În timpul fazei de tranziție, importatorii trebuie să prezinte declarații pentru al patrulea trimestru al anului 2023 până la 31 ianuarie 2024. Acest document trebuie să includă în mod specific volumul fiecărui tip de produs importat în anul calendaristic anterior, emisiile totale încorporate cat si o serie intreaga de informatii specifice care acum par foarte greu de obtinut.

Un factor extrem de periculos este imprevizibilitatea costurilor carbonului și lipsa clarității cu privire la câte certificate va avea nevoie fiecare importator.

Subliniem si incapacitatea de a verifica acuratețea informațiilor despre emisiile de CO2 furnizate de vânzători. Astfel calitatea informațiilor raportate la CBAM în primele trei până la cinci perioade de raportare va fi slabă și s-ar putea să nu corespundă emisiilor reale asta aducand un prejudiciu la evolutia ulterioara a sistemului de raportare.

În timpul fazei de tranziție CBAM, CE va ignora probabil unele dintre inexactități și va aplica simplificări. Cu toate acestea, odată cu începerea implementării finale a mecanismului, cumpărătorii europeni vor avea două opțiuni. Una dintre ele implică verificarea informațiilor în fiecare declarație CBAM cu ajutorul verificatorilor, pentru care trebuie create noi organizații, sau înregistrarea capacităților de producție a oțelului ale producătorilor din afara UE în organismul CBAM, care va fi creat la nivelul CE.

O a doua opțiune ar putea implica folosirea unor valori standard de emisii dacă furnizorul nu poate furniza informații adecvate. Aceste valori vor fi probabil neclare, ceea ce reprezintă un risc mare pentru cumpărătorii din UE. În plus, acestea ar putea fi măsurate la valori mult mai mari decât valorile reale din anumite țări. Acest lucru înseamnă că cumpărătorul va trebui să achiziționeze mai multe certificate, implicit sa fie taxat mai scump.

Din 2025, CE urmează să introducă un proces relativ unitar pentru obținerea de informații privind emisiile de carbon de la furnizori sau să reglementeze aceste emisii folosind valori implicite.

Asociația Europeană a Oțelului (EUROFER) consideră că eficacitatea CBAM încă trebuie confirmată și etapa inițială va fi esențială pentru a evalua fiabilitatea mecanismului, am aflat dintr-o declaratie la ultima intalnire regionala cu reprezentatii CE.

 

Facebook
LinkedIn
Call Now Button