Piața oțelului din Turcia în 2024: Redresare improbabilă, dar nu imposibilă

22/09/2023

Piața oțelului din Turcia în 2023 și în continuare: O analiză cuprinzătoare

Piața turcă a oțelului se confruntă cu o serie de provocări în 2023 și în viitor, inclusiv inflația, creșterea ratelor dobânzilor, măsurile protecționiste, costurile ridicate ale energiei și creșterea importurilor de oțel din China.

Potrivit Asociației exportatorilor de oțel din Turcia (CIB), volumul exporturilor de oțel turcesc din acest an a scăzut deja cu 35% în tonaj și cu 40% în valoare. El preconizează că în 2023 exporturile în termeni monetari se vor ridica la 14-15 miliarde de dolari, față de 23 de miliarde de dolari în anul precedent.

Principalii factori care stau la baza acestui declin sunt:

 • Impactul inflației și al creșterii ratelor dobânzilor asupra cererii globale de oțel.
 • Măsurile protecționiste implementate de marile economii.
 • Costurile energetice ridicate ale siderurgiștilor turci.
 • Creșterea importurilor de oțel din China.
 • Uniunea Europeană și Statele Unite, care sunt principalele destinații de export pentru producătorii de oțel turci, schimbă, de asemenea, regulile jocului.
 • Consolidarea protecționismului pune, de asemenea, țările în curs de dezvoltare, precum Turcia, într-o situație dificilă.

În plus, banca centrală a Turciei a majorat în mod neașteptat, la sfârșitul lunii august, ratele de creditare de la 17,5% la 25%. Această decizie a șocat participanții de pe piața siderurgică turcă, în condițiile în care anterior se menționase că ratele dobânzilor vor crește într-un ritm moderat, în ciuda inflației ridicate.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă piața turcă a oțelului în 2023, producătorii turci de oțel sunt pozitivi în ceea ce privește perioada de după 2025.

Aceștia consideră că piața mondială a oțelului își va reveni până atunci și că Turcia va fi bine poziționată pentru a beneficia de această redresare datorită industriei sale siderurgice puternice și a poziției sale strategice.

Între timp, producătorii de oțel turci iau o serie de măsuri pentru a atenua impactul provocărilor actuale.

De exemplu, aceștia își reduc costurile, își diversifică piețele și dezvoltă noi produse.

De asemenea, guvernul turc oferă un anumit sprijin industriei siderurgice, de exemplu prin reducerea prețurilor la energie.

În general, piața turcă a oțelului se va confrunta cu o serie de provocări în 2023 și în anii următori. Cu toate acestea, producătorii de oțel turci sunt pozitivi în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale industriei și iau măsuri pentru a atenua impactul provocărilor actuale.

Iată câteva reflecții suplimentare despre piața siderurgică turcească în 2023 și în anii următori:

 • Industria siderurgică turcă este un contribuitor major la economia țării, reprezentând aproximativ 2% din PIB și angajând peste 1 milion de persoane.
 • Turcia este al optulea cel mai mare producător de oțel din lume și al patrulea cel mai mare exportator de oțel din lume.
 • Industria siderurgică turcă este foarte competitivă, cu un număr de producători de oțel mari și bine stabiliți.
 • Guvernul turc sprijină industria siderurgică și a luat o serie de măsuri pentru a ajuta industria să crească și să se dezvolte.
 • În ciuda provocărilor cu care se va confrunta piața siderurgică turcă în 2023, perspectivele pe termen lung pentru această industrie sunt pozitive.

Se așteaptă ca piața globală a oțelului să crească în următorii ani, impulsionată de urbanizare și de dezvoltarea economică. Turcia este bine poziționată pentru a beneficia de această creștere datorită industriei siderurgice puternice și a locației sale strategice.

De asemenea, guvernul turc s-a angajat să sprijine industria siderurgică și ia măsuri pentru a ajuta industria să crească și să se dezvolte.

În general, piața turcă a oțelului se va confrunta cu unele provocări în 2023, dar perspectivele pe termen lung pentru industrie sunt pozitive.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button