Oțelul va fi mai scump în Germania din septembrie?

12/09/2023

După o perioadă de inactivitate marcată de vacanța de vară, industria oțelului din Germania prezintă semne de revigorare. Datele furnizate de S&P Global relevă o așteptare pozitivă din partea comercianților și producătorilor germani de oțel privind prețurile și activitatea din luna septembrie 2023.

Indicatori Importanți din Sondaj:

  • Indicele de sentiment al comercianților a crescut impresionant, atingând 68,75 puncte în septembrie, față de 45 de puncte în august.
  • Sentimentul producătorilor a înregistrat, de asemenea, o creștere, ajungând la 50 de puncte, față de 41,67 puncte în luna precedentă.

Acest climat pozitiv sugerează o perspectivă optimistă asupra tendințelor prețurilor pe termen scurt. Cu toate acestea, producătorii de oțel se confruntă cu provocări semnificative, cum ar fi cererea slabă, în special din sectoarele auto și de construcții. Deși au fost anunțate oficial majorări de preț, unele centre de servicii asociate cu producătorii de oțel au propus oferte cu prețuri reduse, ceea ce indică o discrepanță pe piață.

Un alt aspect relevant este așteptarea producătorilor ca distribuitorii să recompleteze stocurile în septembrie. Totuși, sursele sugerează că această creștere a cererii ar putea să nu fie pe termen lung. Confirmând această tendință, indicele general al sentimentului pentru stocuri a fost de 45,63 puncte în septembrie, crescând față de 36,67 puncte în august.

Analiza Stocurilor și Producției de Oțel:

  • Stocurile de oțel din Germania au înregistrat o scădere anuală de 11,8% în iulie, ajungând la 2 milioane de tone.
  • Vânzările de oțel au scăzut cu 6,5% an/an în iulie 2023, totalizând 829,61 mii tone, influențate de cererea redusă de produse metalice și încetinirea producției industriale.
  • Producția totală de oțel în intervalul ianuarie-iulie 2023 a fost de 21,48 milioane de tone, cu 4,6% mai mică față de aceeași perioadă din 2022.

În concluzie, piața oțelului din Germania în 2023 prezintă semne de revitalizare post-vacanță. Cu toate acestea, există provocări semnificative care necesită atenție și strategii adaptate pentru a menține un echilibru între ofertă și cerere.

CBAM