Producătorii europeni de oțel implementează peste 60 de proiecte de decarbonizare
Acordarea priorității oțelului produs în Europa ar spori sustenabilitatea lanțurilor valorice ale tehnologiilor curate din UE. Aceasta este opinia lui Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului (EUROFER), într-o rubrică pentru Euractiv.
El notează că discuția ar trebui să se concentreze, printre altele, pe ceea ce este necesar pentru a construi un lanț de aprovizionare cu energie curată în UE.
Industria europeană a oțelului, explică directorul general al EUROFER, deschide calea către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon cu peste 60 de proiecte de decarbonizare. În plus, vorbim despre primele tehnologii revoluționare care vor fi implementate la scară industrială încă din 2025 și 2026. Dacă vor fi implementate cu succes în Europa, aceste proiecte vor aduce beneficii duble, creând cerere de hidrogen și electricitate nepoluantă, precum și furnizând oțelul verde necesar pentru a construi turbine eoliene, mașini electrice, clădiri moderne și infrastructură.
„Cu toate acestea, această tranziție de succes nu poate – și nici nu ar trebui – să fie considerată ca fiind de la sine înțeleasă. Costurile de producție ale companiilor siderurgice din UE devin din ce în ce mai necompetitive în comparație cu cele din țările terțe, unde costurile energiei sunt de 2-4 ori mai mici decât în UE. Supracapacitatea globală, adesea alimentată de subvenții de stat, duce la practici comerciale neloiale care subminează rezistența economică necesară pentru a investi în decarbonizare”, avertizează Eggert.
El explică faptul că, numai în ultimul deceniu, Europa a pierdut 26 de milioane de tone de capacitate de producție a oțelului și un sfert din forța sa de muncă. Astfel, UE a devenit un importator net de oțel mai ieftin și cu conținut mai ridicat de carbon din China și din alte părți. De fapt, importurile din UE au atins un record istoric de 28% din cota de piață.
Acum, UE trebuie să schimbe cursul, spune Axel Eggert. Blocul se confruntă cu factori care schimbă jocul – incertitudinea geopolitică și pierderea avantajului competitiv față de SUA, China și alții. Și dacă cursa globală pentru tehnologii curate este noul motor al prosperității Europei, UE trebuie să o conducă.