Oțel și aluminiu: Al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

29/11/2023

Comisia Europeană discută al 12-lea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu măsuri care ar putea afecta importatorii europeni și perturba agenda verde a UE. Sancțiunile propuse se concentrează asupra sectorului militar și tehnologic al Rusiei și includ potențial o interdicție asupra produselor de aluminiu rusești, cum ar fi tije sârmă și folii.

Noile sancțiuni – o schimbare strategică?

Cu toate că încă nu au fost oficial aprobate și întâmpină opoziție în rândul țărilor membre ale UE, aceste sancțiuni marchează o schimbare strategică începând cu februarie 2022. Criticii avertizează că acestea ar putea afecta mai mult industriile și consumatorii din UE decât exportatorii ruși. De exemplu, tijele de sârmă de aluminiu din Rusia, esențiale în proiectele de energie regenerabilă, reprezintă o importanță semnificativă pentru UE, cu importatori importanți, printre care se numără Polonia, Spania și Italia.

Posibila interdicție asupra importurilor de aluminiu

O posibilă interdicție asupra acestor importuri ar putea duce la creșteri de prețuri, reducând competitivitatea producătorilor din UE față de concurenții globali. Mai mult, tijele de sârmă de aluminiu rusești sunt considerate mai prietenoase cu mediul, iar excluderea lor ar putea crește amprenta de carbon a UE, în contradicție cu obiectivele Pactului Verde European.

Pactul Verde European acum argumentul central?

Cu toate acestea, spre deosebire de alte rapoarte, Pactul Verde European nu ar trebui să fie de fapt argumentul central. În final, cei mai mari emițători de CO2 din UE încă beneficiază de privilegii în ceea ce privește emisiile de CO2, în detrimentul mediului, a întreprinderilor mici și mijlocii și a cetățenilor UE. Și cu presupus până la 70% mai puține emisii de CO2 provenite de la aluminiul rusesc, apare întrebarea legitimă de ce lumea ar trebui să continue să plătească pentru păcatele ecologice ale producătorilor interni de oțel, ciment și aluminiu, la frontierele externe ale UE?

Facebook
LinkedIn
Call Now Button