Noua politică de verificare a importurilor din 1 octombrie: ce înseamnă interzicerea oțelului și fierului din rusia și țările asociate?

25/09/2023

Din 30 septembrie 2023, vine cu o schimbare semnificativă în lumea importurilor de produse siderurgice. Este vorba despre o interdicție privind importul sau achiziționarea acestor produse, indiferent dacă acestea sunt prelucrate într-o țară terță, dar conțin componente siderurgice originare din Rusia, așa cum sunt specificate în anexa XVII la Regulamentul 833/2014, cu ultimele modificări la 23 iunie 2023.

Această interdicție a existat deja în regulamentul anterior, dar noutatea constă în necesitatea de a furniza dovezi clare că nu există niciun element de origine rusă în procesul de fabricație al produselor siderurgice importate. Cu alte cuvinte, trebuie să dovediți că niciun material sau componentă din Rusia a fost implicată în producția produselor siderurgice pe care le achiziționați.

Acest lucru implică o documentare riguroasă și prezentarea unor dovezi solide pentru a demonstra originea materiilor prime din fier sau oțel.

Nu numai că trebuie să respectați această interdicție, dar va trebui să furnizați și documentele corespunzătoare la momentul importului pentru a proba originea materiilor prime din oțel utilizate în producție.

Interdicția va fi implementată treptat, în funcție de tipurile de inputuri utilizate, începând cu 30 septembrie 2023 pentru anumite categorii de produse siderurgice. Autoritățile vamale vor supraveghea cu strictețe respectarea acestor reguli, iar nerespectarea lor poate duce la verificări suplimentare, întârzieri și probleme în lanțul de aprovizionare.

Această schimbare adusă interdicției de import a produselor din fier și oțel este esențială și trebuie tratată cu seriozitate de către operatorii economici din UE. Este important să vă asigurați că procesul dumneavoastră de aprovizionare este în conformitate cu aceste reguli noi pentru a evita blocaje și litigii.

În plus, aceste controale mai stricte au ca scop îmbunătățirea eficacității interdicției de import, dat fiind faptul că comerțul indirect cu oțel a crescut semnificativ în ultimii ani, iar interdicția anterioară nu a fost suficient de eficientă. Prin aceste măsuri, se dorește asigurarea că produsele siderurgice importate nu conțin componente din Rusia și se urmărește protejarea lanțului de aprovizionare al UE.

Deci, este important ca operatorii economici să se pregătească corespunzător și să respecte aceste noi reguli pentru a evita probleme și pentru a menține un flux de aprovizionare eficient și sigur.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button