Marea Britanie inițiază o revizuire a prelungirii privind măsurile de salvgardare

07/09/2023

Marea Britanie va extinde măsurile de salvgardare pentru industria siderurgică?

Autoritatea britanică pentru măsuri reparatorii în domeniul comerțului (TRA) a demarat o reexaminare a măsurilor de salvgardare pentru 15 categorii de produse siderurgice. TRA va investiga dacă este probabil ca o creștere bruscă a importurilor de oțel să se repete, dacă măsura de salvgardare a eliminat sau a redus prejudiciul grav suferit de industria siderurgică din Marea Britanie și dacă retragerea măsurii va duce la reapariția prejudiciului grav.

Măsura urmează să expire la 30 iunie 2024. Revizuirea va recomanda Secretarului de Stat pentru Afaceri și Comerț dacă măsura de salvgardare ar trebui prelungită cu încă doi ani, până în 2026.

În 2020, TRA a efectuat prima sa revizuire a măsurii de salvgardare privind categoriile de oțel care au fost transferate de la UE la Regatul Unit. Guvernul a acceptat recomandarea TRA de a prelungi măsura de salvgardare pentru 10 categorii de produse din oțel pentru încă trei ani, dar a prevăzut, de asemenea, o prelungire de 12 luni a protecțiilor actuale pentru cinci dintre cele nouă categorii de produse recomandate pentru revocare de către TRA. În urma unei a doua revizuiri în 2022, secretarul de stat a decis apoi să mențină o măsură de salvgardare pentru 15 categorii de oțel pentru încă doi ani.

Prin inițierea acestei revizuiri de prelungire astăzi, TRA va investiga:

  • dacă este probabil să se repete o creștere bruscă a importurilor de oțel,
  • dacă măsura în vigoare în prezent a eliminat sau a redus prejudiciul grav pentru industria siderurgică din Regatul Unit,
  • dacă este probabil ca prejudiciul grav să reapară în cazul în care măsura nu este prelungită,
  • dacă circumstanțele producătorilor britanici sau condițiile de pe piața internă sau externă sunt de așa natură încât este probabilă reapariția prejudiciului grav cauzat de o creștere bruscă a importurilor de oțel,
  • orice ajustări efectuate de producătorii britanici și orice alți factori pe care îi considerăm relevanți.
  • Secretarul de stat va lua apoi o decizie pe baza analizei reexaminării efectuate de TRA.

Companiile care pot fi afectate de reexaminare (cum ar fi importatorii sau exportatorii de produse siderurgice sau producătorii britanici de produse similare) pot contribui la reexaminare înregistrându-se pe platforma online a TRA. De asemenea, acestea pot fi la curent cu evoluția cazului, care va fi publicată în dosarul public al TRA.

CBAM