Industria oțelului european în fața unor schimbări majore: Reduceri de producție și închideri temporare anticipate pentru ultimul trimestru al anului 2023

29/09/2023

Producătorii europeni de oțel laminat ar putea reduce producția în al patrulea trimestru,astfel, producătorii de oțel din UE vor încerca să echilibreze oferta cu cererea.

În al patrulea trimestru al anului 2023 se așteaptă o reducere suplimentară a capacității de producție a oțelului în UE. Producatorii vor încerca să restabilească echilibrul ofertei pe piață, care în prezent este excesivă.

Prețurile oțelului plat în Europa au fost sub presiune în ultimele săptămâni, deoarece cumpărătorii au amânat tranzacțiile în contextul vânzărilor slabe și al previziunilor pesimiste. Factorii cheie au fost deteriorarea situației macroeconomice în Europa și afluxul așteptat al importurilor de oțel în regiune în perioada octombrie-decembrie 2023.

Piața așteaptă începutul noii perioade de cotă la 1 octombrie evaluarea mai bine situației cu privire la furnizarea de role laminate la cald în UE. Mari cantități de HRC importate se află în porturile europene. Acest lucru ar putea influența prețurile interne europene atunci când se vor publica cifrele. În prezent, piața estimează volumul importurilor de bobine laminate la cald în octombrie la 800 de mii – 1 milion de tone.

Totuși, unele surse consideră că impactul volumelor din import asupra prețurilor interne va fi mai puțin semnificativ decât se aștepta. Majoritatea HRC-ului importat a fost rezervat spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru, când diferența dintre prețurile interne și cele de import era de peste 100 de euro pe tonă. Cu toate acestea, prețurile europene interne au scăzut semnificativ din iunie.

Pasul logic pentru fabricile europene în al patrulea trimestru ar fi reducerea producției pentru a echilibra oferta cu cererea. Cu toate acestea, efectul diverselor închideri la uzinele siderurgice va începe să apară numai în primul trimestru al anului 2024.

În al treilea trimestru, anumite capacități de producție a oțelului au fost deja oprite în Europa, cu mai multe închideri anunțate pentru octombrie 2023.

În special, principalul producător european de oțel, ArcelorMittal, plănuiește să suspende cuptorul cu arc №2 la uzina din Bremen timp de 30 de zile începând cu 5 octombrie pentru întreținere programată. În plus, din 9 octombrie, întreprinderea va suspenda cuptorul cu arc №3 pentru 5 zile pentru lucrări de reparație. Compania a început, de asemenea, întreținerea la uzina din Ghent, Belgia, la mijlocul lunii septembrie.

Salzgitter, unul dintre principalii producători de oțel din Germania, a închis cuptorul său electric A. începând cu 14 august pentru a înlocui căptușeala – o reparație care va dura aproximativ 100 de zile.

CBAM