Importurile în piața siderurgică din UE: o analiză aprofundată a datelor din 1 octombrie

15/09/2023

Operatorii de pe piața UE încearcă să estimeze sosirile de importuri pentru viitoarea cotă de import pentru „alte țări”, care se va reseta la 1 octombrie, dar acest lucru se dovedește a fi o sarcină dificilă, estimările variază de la 600 000 t la 1,2 milioane t.

Totodată, se speculează pe marginea sosirilor de la 1 ianuarie, deoarece unii cumpărători au încheiat și încă încheie achiziții pentru sosirea din decembrie, pentru a garanta deblocarea în prima zi a anului viitor. Dar o serie de furnizori asiatici, care realizează operațiuni de import în cadrul alocării „alte țări”, oferă deja pentru livrare după data de epuizare preconizată pentru începutul lunii ianuarie.

Incertitudinea legată de cote pare să sprijine într-o oarecare măsură comerțul cu prețuri indexate, deoarece unii cumpărători caută să își asigure tonajele pentru anul viitor, cu sosiri înainte de resetarea noilor cote ulterioare, fără a risca să ajungă la un acord asupra prețului de astăzi.

Dacă ne uităm la datele vamale de export – unii dintre cei mai mari furnizori ai UE în cadrul contingentului „alte țări” – sosirile din octombrie ar putea fi de peste 1 milion de tone, deși este puțin probabil ca toate aceste materiale să ajungă și să fie prezentate la vamă până la 1 octombrie.

Japonia a exportat aproximativ 185.000 t de rulouri laminate la cald (HRC) în UE în iunie și 83.000 t în iulie, ultima lună pentru care sunt disponibile date. Volumul mediu pentru acest an până în prezent este de 118.000 t/lună. Prin comparație, Taiwanul a exportat în medie 123.000 t/lună de HRC către UE în acest an până acum, ultimele date disponibile fiind în iunie, când a fost de 157.000 t. Vietnamul, care a furnizat ultimele cifre din iunie și nu a indicat niciun export către UE pentru luna respectivă, a exportat în medie 70.000 t/lună în acest an. Egiptul a exportat o rată medie de 75.000 t/lună către UE.

Presupunând un timp de tranzit mediu de două luni de la furnizorii asiatici, luând cifra medie lunară din 2023 pentru datele de export indisponibile și presupunând că a existat un flux constant de mărfuri, sosirile ar trebui să fie de 1,0-1,1 milioane de tone în octombrie numai de la acești patru furnizori. Cota anterioară, pentru perioada iulie-septembrie, s-a epuizat la 25 iulie și este posibil să existe în port materiale care nu au putut fi eliminate în cadrul cotei iulie-septembrie. Cota octombrie-decembrie este de 933.743 t, același nivel ca în trimestrul precedent.

Unii cumpărători din UE au declarat că intenționează să aștepte până în prima săptămână din octombrie pentru a lua decizii de cumpărare semnificative, pentru a evalua cum va fi oferta în ansamblu. Este probabil că deciziile privind eventualele reduceri de producție la fabricile din UE vor fi influențate de utilizarea cotelor, având în vedere cererea slăbită de pe piață și creșterea costurilor de producție.

Facebook
LinkedIn
CALL NOW