Importurile de oțel în UE au crescut cu 10% în ultimul an. Ce înseamnă asta pentru economie?

05/08/2023

În trimestrul 2, importurile de HRC au fost în medie de 0,75 milioane de tone pe lună, în trimestrul 1 – 0,5 milioane de tone pe lună.

Vorbind despre importurile de oțel în UE în luna iulie, există două vești: una bună și una rea.

Voi începe cu cea rea. Creșterea importurilor de oțel a continuat. În iulie, au fost importate 1,3 milioane de tone de HRC. Acesta este maximul din aprilie 2022. Credem că afluxul de importuri ieftine a fost cel care a cauzat scăderea bruscă a prețurilor în luna mai, dar nu cererea slabă, așa cum este numită în mod obișnuit în mass-media.

Pentru comparație, în trimestrul 2, importurile de HRC au fost în medie de 0,75 milioane de tone pe lună, iar în trimestrul 1 – 0,5 milioane de tone pe lună.

Și acum cea mai bună. Cota de HRC a Coreei și cota țărilor terțe au fost epuizate în urma rezultatelor din iulie. Producătorii de oțel din Asia au oferit cele mai scăzute prețuri. Acum, până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, sunt disponibile livrări de HRC din India, Turcia și alții care și-au oferit produsele la un preț mai mare. Cu alte cuvinte, importurile către UE vor crește ca preț în următoarele două luni. Acest lucru creează condiții pentru o oarecare redresare a prețurilor interne.

Încă un lucru. Cu un aflux atât de semnificativ de importuri în iulie, prețurile locale nu au înregistrat nicio scădere. Este prea devreme pentru a spune că piața a \”înghițit\” 1,3 milioane de tone, deoarece acestea se pot acumula în depozite. Dar acest lucru nu reprezintă o amenințare, deoarece stocurile din întregul lanț de aprovizionare sunt la niveluri minime fără precedent. Este important că am văzut o dorință de a face achiziții, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape un an.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button