Germania se confruntă cu problema deindustrializării treptate, avertizează Gunnar Gröbler, CEO al companiei siderurgice Salzgitter, conform informațiilor Financial Times.
Dacă producătorii de produse cheie necesare industriei, cum ar fi oțelul și chimicalele, părăsesc regiunea din cauza prețurilor ridicate la energie, există riscul pierderii întregului lanț de valoare, a precizat acesta.
Aceste comentarii vin după ce 32% dintre companiile industriale chestionate au declarat Camerei de Comerț și Industrie din Germania (DIHK) în august 2023 că preferă să investească în străinătate în loc să se extindă pe plan intern. Numărul este de două ori mai mare decât în ancheta de anul trecut, pe fondul îngrijorărilor legate de viitorul fără gaz rusesc ieftin.
Remarciile Salzgitter vin și într-un moment dificil pentru industria germană, când mai multe proiecte majore privind climatul au fost puse sub semnul întrebării din cauza crizei bugetare din țară.
Gröbler a confirmat că cele 1 miliard de euro în subvenții promise de autoritățile locale pentru a ajuta Salzgitter să construiască instalații care pot funcționa atât cu gaz, cât și cu hidrogen, au fost asigurate, în ciuda problemelor asociate fondului pentru climă. Compania intenționează să lanseze prima astfel de instalație în 2026.
Potrivit Reuters, criza bugetară din Germania afectează și reputația țării ca partener de încredere pentru industrie. Unii reprezentanți ai industriei se tem acum că Berlinul ar putea să nu-și poată îndeplini obligațiile de a furniza ajutor de stat pentru finanțarea proiectelor verzi și a altora. Printre acestea se numără planurile ArcelorMittal de a cheltui 2,5 miliarde de euro pentru decarbonizarea uzinelor sale de oțel din Germania. Aceste eforturi depind de sprijinul guvernamental, care în prezent este nesigur.