Exporturile chinezești de oțel sunt în creștere, susținute de 3 factori cheie

12/09/2023

În 2023, exporturile chineze de oțel au înregistrat o performanță impresionantă, evidențiată de datele recente ale autorităților vamale din China. De la începutul anului și până în august 2023, aceste exporturi au totalizat aproximativ 58,79 milioane de tone, însemnând o majorare de 28,4% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Există trei factori principali care explică ascensiunea robustă a exporturilor chineze de oțel:

  1. Competitivitatea la nivel de preț: Produsele din oțel produse în China continuă să ofere un raport calitate-preț atractiv pe piața globală, menținându-se astfel în fruntea opțiunilor de import pentru multe țări.
  2. Evoluția cursului valutar: Devalorizarea yuanului față de dolarul american a consolidat avantajul competitiv al Chinei în domeniul siderurgic. Aceasta a făcut ca exporturile chineze să fie și mai atractive pentru cumpărătorii internaționali.
  3. Politici de sprijin din partea guvernului: Autoritățile din China au adoptat măsuri și politici comerciale care favorizează și stimulează exporturile din sectorul oțelului, reflectând angajamentul țării de a susține această industrie.

În concluzie, combinând acești factori, se conturează o imagine clară a forței pe care exporturile de oțel din China o au în 2023, reconfirmând astfel poziția sa dominantă pe piața globală a oțelului.

CBAM