Exporturile chineze de oțel se așteaptă să ajungă la 90 de milioane de tone în 2023.

13/09/2023


Impactul negativ al creșterii exporturilor chinezești de oțel

Creșterea exporturilor chinezești de oțel ar putea atinge un nivel record în 2023, de 90 de milioane de tone, cu aproximativ 30% mai mult decât în anul precedent. Această tendință are o serie de efecte negative asupra piețelor globale de oțel, inclusiv:

  • Concurența neloială: Oțelul chinezesc este adesea produs la prețuri mai mici, datorită costurilor de producție mai scăzute și subvențiilor guvernamentale. Acest lucru duce la distorsionarea concurenței pe piețele globale și la o deteriorare a situației financiare a producătorilor de oțel din alte țări.
  • Impact negativ asupra mediului: Industria siderurgică este una dintre cele mai poluante din lume. Creșterea exporturilor chinezești de oțel va duce la o creștere a emisiilor de carbon și a altor poluanți pe plan global.
  • Presiuni asupra prețurilor: Creșterea ofertei globale de oțel va duce la o presiune asupra prețurilor, ceea ce va afecta negativ investițiile în sector.

Guvernele și organizațiile internaționale au exprimat îngrijorări cu privire la impactul negativ al creșterii exporturilor chinezești de oțel. În 2022, Uniunea Europeană a introdus un tarif de 25% pe unele importuri de oțel din China, în timp ce Statele Unite au amenințat cu măsuri similare.

Este posibil ca aceste factori să ducă la o reducere a creșterii exporturilor chinezești de oțel în viitor. Cu toate acestea, este probabil ca aceste exporturi să rămână la un nivel ridicat în următorii ani, datorită avantajelor competitive ale oțelului chinezesc.

În concluzie, creșterea exporturilor chinezești de oțel reprezintă o amenințare serioasă pentru piețele globale de oțel. Acest lucru are un impact negativ asupra producătorilor de oțel din alte țări, a mediului și a prețurilor.

CBAM