Exportatorii thailandezi vor avea dificultăți de raportare în cadrul CBAM

12/09/2023

Companiile nu dispun de soluții IT pentru înregistrarea și determinarea echivalentului emisiilor de carbon

Exportatorii thailandezi s-ar putea confrunta cu dificultăți în îndeplinirea cerințelor de raportare ale UE în cadrul CBAM, informează VietnamPlus.

În timpul fazei de tranziție a punerii în aplicare a CBAM, care va dura de la 1 octombrie 2023 până la sfârșitul anului 2025, companiile care își exportă produsele în UE trebuie să prezinte rapoarte relevante fără a îndeplini obligații financiare. În această perioadă, acestea trebuie să identifice și să documenteze emisiile directe și indirecte care au loc în procesul de producție a bunurilor lor care sunt livrate în UE.

După cum remarcă Departamentul de Negocieri Comerciale din Thailanda, acest lucru este susceptibil să creeze probleme pentru multe companii din țară, deoarece acestea nu dispun de soluțiile informatice necesare pentru a înregistra și a determina emisiile de echivalent carbon.

Departamentul a colaborat cu mai multe organizații specializate din țară pentru a pregăti părțile interesate pentru punerea în aplicare a CBAM pentru șase grupuri de bunuri importate, inclusiv oțel și produse din oțel, aluminiu.

Departamentul pentru Negocieri Comerciale a menționat că țările au nevoie de flexibilitate și de mai mult timp pentru a raporta și ajusta datele din cauza diferențelor în ceea ce privește gradul de pregătire și raportarea informațiilor sensibile legate de tehnologie.

Comisia Europeană a acceptat normele, care reglementează punerea în aplicare a CBAM în timpul fazei de tranziție. Regulamentul de punere în aplicare detaliază obligațiile tranzitorii de raportare pentru importatorii de bunuri care fac obiectul mecanismului, precum și metodologia tranzitorie pentru calcularea emisiilor încorporate în timpul procesului de producție.

De asemenea, diverse grupuri industriale din Japonia critică cerințele de raportare ale UE în cadrul CBAM din cauza temerilor că ar putea dezvălui informații sensibile. Iar producătorii de oțel din Coreea de Sud au făcut apel în iunie 2023 la guvern cu o solicitare de a convinge UE să permită utilizarea metodelor interne de calculare a emisiilor de carbon pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de implementarea completă a CBAM.

CBAM