Expertiză și asistență pentru Declarația CBAM: Transformați regulamentele UE în oportunități de creștere

19/07/2023

Un val de schimbare globală în direcția sustenabilității își face simțită prezența în politica europeană, și noul Mecanism de Ajustare a Emisiilor de Carbon la Frontieră (CBAM) este la inima acestei transformări. Inovativ și ambițios, CBAM are un obiectiv clar: stabilirea unui preț pentru emisiile de carbon provenite de la bunurile importate. Acest mecanism de frontieră reprezintă un pas major către un viitor sustenabil, în care protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice ocupă un loc central.

Cum funcționează CBAM?

Începând cu data de 1 octombrie 2023, CBAM va fi implementat în două etape fundamentale, aducând cu sine o revoluție în modul în care afacerile internaționale abordează problemele legate de emisiile de carbon. În faza de tranziție, importatorii anumitor bunuri vor fi obligați să declare conținutul de carbon al mărfurilor pe care le aduc în UE. Această transparență este esențială pentru a calcula plata de ajustare a emisiilor de dioxid de carbon, care va fi ulterior achitată către Uniunea Europeană.

Etapa de tranziție va revoluționa modul în care companiile internaționale analizează impactul ecologic al importurilor lor. Importatorii vor trebui să evalueze amprenta de carbon a produselor lor, încurajând astfel o mai mare responsabilitate în ceea ce privește sursele de materii prime și metodele de producție. Această conștientizare a impactului ecologic va crea oportunități semnificative pentru optimizarea și inovarea proceselor de fabricație, încurajând trecerea la soluții mai sustenabile.

De ce este CBAM important pentru afacerea ta?

Adoptarea acestui mecanism inovator deschide noi orizonturi și avantaje competitive pentru companiile care îmbrățișează sustenabilitatea. Prin conformarea cu cerințele CBAM, afacerea ta va câștiga încrederea și aprecierea consumatorilor, deoarece va fi asociată cu angajamentul față de mediul înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe măsură ce ne apropiem de etapa completă de implementare a CBAM, care va debuta la 1 ianuarie 2026, afacerile vor avea timp să se pregătească și să-și optimizeze strategiile. Cu oportunități crescute de inovare și dezvoltare sustenabilă, CBAM va fi un partener cheie în călătoria ta către succes și creștere durabilă.

CBAM este mai mult decât o regulă, este un îndemn către afacerile globale de a aborda provocările climatice și de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor. Uniunea Europeană deschide drumul către un viitor mai verde, iar CBAM este o modalitate concretă prin care afacerile pot contribui la această viziune. Prin adoptarea acestui mecanism revoluționar, vei păși pe un teren câștigător, îmbunătățind sustenabilitatea, protejând mediul și creând o imagine pozitivă pentru afacerea ta. Hai să construim împreună un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru generațiile viitoare!

Dacă sunteți importator de bunuri acoperite de CBAM, veți avea nevoie să respectați o serie de cerințe, printre care:

  1. Identificarea bunurilor acoperite de CBAM
  2. Calcularea conținutului de carbon al bunurilor
  3. Depunerea declarației privind conținutul de carbon al bunurilor
  4. Plata ajustării carbonului

În prima sa fază, CBAM se va aplica importurilor de anumite bunuri și precursori selectați, a căror producție generează cantități semnificative de emisii de carbon. Aceste mărfuri includ: ciment, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, electricitate și hidrogen.

Cum putem să vă ajutăm?

Echipa noastră de experți în reglementări și sustenabilitate este pregătită să vă sprijine în îndeplinirea cerințelor noului regulament CBAM. Iată de ce să alegeți serviciile noastre:

  1. Consultanță specializată: Vom evalua impactul specific al regulamentului asupra afacerii dumneavoastră și vă vom oferi un plan de acțiune personalizat pentru a vă conforma cu cerințele CBAM.
  2. Audit de carbon: Vom analiza amprenta de carbon a afacerii dumneavoastră și vom identifica oportunitățile de reducere a emisiilor, ajutându-vă să economisiți bani și să vă îmbunătățiți competitivitatea.
  3. Strategii de sustenabilitate: Vom dezvolta împreună cu dumneavoastră strategii durabile care să vă ajute să creșteți și să vă adaptați cu succes la noile cerințe ale pieței.
  4. Asistență în procesul de raportare: Vom vă ajutăm să completați corect și să depuneți declarațiile CBAM, asigurându-ne că totul este în regulă și că vă conformați pe deplin cu cerințele legale.
  5. Informații actualizate: Vă vom ține la curent cu cele mai recente schimbări legislative și reglementări privind CBAM, astfel încât să puteți lua decizii informate pentru afacerea dumneavoastră.

Nu ratați această oportunitate de a transforma provocările reglementărilor în avantaje competitive!

Contactați-ne astăzi și să începem împreună drumul către o afacere sustenabilă și de succes în era CBAM.

CBAM