Asociația europeană a oțelului EUROFER a revizuit în scădere prognoza pentru o reducere a cererii de oțel în UE în 2023, de la 1% la 3%.
„Impactul persistent al mai multor factori negativi care au afectat sever consumul apparent de oțel în 2022 – prețuri ridicate ale energiei, costuri de producție, războiul din Ucraina – continuă să alimenteze incertitudinea și să pună presiune pe perspectivele pieței oțelului pentru 2023, rezultând o recesiune mai profundă decât se aștepta. Aceasta ar marca a patra performanță negativă din ultimii cinci ani”, se arată în raport.
În același timp, în 2024, potrivit noilor așteptări ale EUROFER, cererea de oțel în Uniunea Europeană va se recupera cu 6,2%. Anterior, creșterea cererii în 2024 era estimată la 1,3%. Recuperarea mai rapidă este justificată de așteptările mai bune ale industriei. În ciuda cererii persistent slabe, importurile continuă să mențină o cotă de piață a cererii istoric ridicată de 22%.
În primul trimestru, consumul aparent de oțel în UE a scăzut cu 11,7%, comparativ cu anul precedent, la 34,5 milioane de tone. Deși rata de scădere față de trimestrul al patrulea din 2022 a scăzut (-19,3%), indicatorul se menține la un nivel scăzut comparativ cu 2021-2022. Se așteaptă ca o cerere apparentă mai bună de oțel să se înregistreze nu mai devreme de trimestrul al treilea al acestui an.
Livrarile interne pentru ianuarie-martie 2023 au scăzut cu 6,2%, comparativ cu anul precedent, pentru a patra oară consecutiv în termeni trimestriali. În linie cu deteriorarea cererii generale, importurile au scăzut și ele cu 28%. Cu toate acestea, cota de piață a importurilor rămâne istoric ridicată.
Cele mai importante factori care determină scăderea cererii de oțel sunt prețurile ridicate ale energiei, creșterea costurilor de producție și războiul din Ucraina.