Comisia Europeana a deschis o consultare cu partile interesate privind o potentiala extindere a domeniului de aplicare a CBAM la produsele din aval. Masura ar preveni mutarea unitatilor de productie in tari din afara UE cu politici climatice mai putin stricte. De asemenea, urmareste sa asigure ca consumatorii finali nu vor favoriza astfel de bunuri importate, care ar fi mai ieftine fara o taxare echivalenta a carbonului.
Perioada de tranzitie inaintea implementarii Mecanismului de Ajustare la Frontiera a Carbonului (CBAM) al Uniunii Europene a inceput acum un an. Atat importatorii, cat si producatorii straini de materii prime si produse desemnate se straduiesc sa indeplineasca cerintele legale. Reglementarile pentru sistemul initial planificat nu sunt complete si, mai mult, UE extinde domeniul de aplicare pe parcurs.
CBAM este fi o taxa pe emisiile de dioxid de carbon pentru ciment, fier si otel, aluminiu, ingrasaminte, hidrogen si electricitate din import. Administratia de la Bruxelles a introdus mecanismul pentru a proteja economia sa de importurile din tari terte cu preturi la carbon mai putin stricte sau inexistente.
Schema va acoperi si emisiile indirecte legate de consumul de electricitate pentru ciment, ingrasaminte si electricitate.
Directia Generala pentru Impozitare si Uniune Vamala (TAXUD) a Comisiei Europene efectueaza un studiu privind extinderea CBAM la produsele fabricate din aval. Acum, la un an de la perioada de tranzitie, a lansat o consultare cu partile interesate.
Termenul limita pentru depunerea contributiilor prin intermediul chestionarului online este 25 octombrie.
Obiectivul general al studiului este de a evalua necesitatea si fezabilitatea extinderii domeniului de aplicare a CBAM la produse situate mai jos pe lantul valoric, a explicat autoritatea fiscala.
Companiile situate in prezent in UE, care fabrica produse din aval folosind bunuri de baza CBAM ca inputuri primare, ar putea sa isi mute operatiunile de productie si prelucrare in tari din afara UE cu politici climatice mai putin stricte, pentru a avea acces la inputuri primare intensive in carbon care nu sunt supuse taxarii carbonului, se arata in apelul la consultare.
Acest fenomen este numit scurgere de carbon. Un alt exemplu este atunci cand consumatorii finali din UE prefera astfel de produse din aval din import, in loc sa achizitioneze unele din interiorul blocului comercial.
Pe masura ce Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor al UE (EU ETS) evolueaza, la fel evolueaza si taxarea la frontiera a carbonului. Mecanismul este destinat sa devina mai complex pe parcurs.
CBAM este instrumentul pentru a pune un pret corect pe CO2 emis in timpul productiei de bunuri intensive in carbon care intra in UE, incurajand in acelasi timp o productie industriala mai curata in tarile din afara UE, a subliniat TAXUD.
Ideea este de a scuti materiile prime si produsele cu preturi la carbon echivalente in tara lor de origine. In caz contrar, taxa ar acoperi diferenta fata de costul certificatelor de carbon din EU ETS.
Incepand cu 1 ianuarie 2026, schema de taxare va fi introdusa treptat. Pana atunci, companiile si tarile afectate trebuie sa masoare, verifice si raporteze continutul de CO2. UE a prevazut atingerea domeniului de aplicare complet la inceputul anului 2034.
In mod special, se solicita contributii privind sarcina administrativa si costurile pe care importatorii de produse din aval le-ar putea intampina in conformitate cu CBAM, daca domeniul de aplicare ar fi extins la aceste produse.
Consultarea va fi deschisa de astazi pana pe 25 octombrie 2024.
Puteti gasi linkul catre consultare aici: CBAMScopeDownstream2024