Cu asa o creștere accentuată a prețurilor sustinuta de producatori , industria siderurgică a UE este pregătită pentru un crash în stilul anului 2008?
După o creștere rapidă a prețurilor interne ale oțelului în întreaga Europă în a doua jumătate a anului 2020, sursele pieței și-au exprimat îngrijorarea că situația repeta scenariul din 2008 , adica o crestere brutala a prețurilor, urmată de o cadere bruscă care va dezechilibra piata si asa instabila, cu problemele pandemiei cat si ale economiei mondiale, barierelor vamale si presiunii lanturilor logistice.
ABX a analizat atat diferențele cat și asemănările în situațiile de piață din 2008 și 2020.
Preturile practicate de producatori au urmat o panta ascendenta in a doua jumatate a anului 2020. Cel mai important factor care a determinat aceasta crestere a fost lipsa produselor din piata, atat interna cat si a celor importate ca urmare a problemelor legat de pandemie( oprirea lanturilor de aprovizionare si a facilitatilor de productie).
Disponibilitatea importurilor a fost de asemenea redusa din cauza masurilor de protectie comerciala( contingentarea importurilor) cat si potentialul pietelor extracomunitare care au reactionat mai rapid, astfel ca principali furnizori externi au redirectionat productia spre alte piete, acolo unde preturile cat si cererea au fost mai bune in raport cu piata EU.
In acest moment se prefigureaza doua scenarii care par sa aiba sanse aproape egale in evolutia preturilor:
- Preturile vor scadea considerabil dar vor ramane superioare celor din 2020
- Preturile vor urma scenariul din 2008 cand au fost atinse minime considerabile fata de perioada precedenta
Cert este ca efectele anului 2020 vor continua să reverbereze în industria siderurgică, aducând incertitudine și volatilitate a prețurilor în ceea ce ar putea fi un alt an de criza .