Țara a clarificat ce documente vor fi considerate drept dovadă a țării de origine.
Elveția a introdus orientări privind sancțiunile împotriva importurilor de fontă și oțel din Rusia, conform portalului EU Sanctions.
Departamentul Federal pentru Economie, Educație și Cercetare (EAER) a adăugat un ghid care definește documentele care vor fi considerate ca „dovadă suficientă a țării de origine” pentru produsele din oțel și explică în ce situații este necesar.
Conform instrucțiunilor, autoritățile elvețiene încearcă să se asigure că aplicarea sancțiunilor este cât mai apropiată de practica utilizată în UE și este în contact cu serviciile europene relevante.
Certificatele de testare de la fabrică, facturile, avizele de încărcare, certificatele de calitate, declarațiile furnizorului pe termen lung, estimările de costuri și documentele de producție, documentele vamale ale țării exportatoare, corespondența comercială, descrierile produselor și clauzele de excludere sunt documente acceptabile pentru produsele semifinite și finite.
În cazul importului sau transportului de produse din oțel din UE sau Marea Britanie, precum și în cazul reimportului de produse care se aflau deja în libera circulație pe teritoriul Elveției, nu este necesară nicio dovadă.
Elveția aderă consecvent la restricțiile impuse de UE ca răspuns la invazia în masă a Rusiei în Ucraina. Noile sancțiuni ale UE, care au intrat în vigoare la 30 septembrie 2023, vor necesita dovezi că produsele din oțel importate în UE, care au fost produse în țări terțe, inclusiv Marea Britanie, au fost fabricate fără utilizarea de fontă rusească, produse semifinite sau produse laminate. Certificatele de testare vor fi folosite pentru a confirma originea produselor.
In aprilie 2023, guvernul Marii Britanii a anunțat reguli actualizate în cadrul Notificării privind Achizițiile Publice (PPN) pentru oțel, care necesită raportarea originii sale în proiectele guvernamentale. Acest pas ar trebui, în special, să ajute la urmărirea sursei produselor din țările sancționate.