Eliminarea barierelor comerciale din cadrul G20 ar putea stimula decarbonizarea

22/08/2023

Un nou raport concluzionează că țările G20 ar trebui să elimine barierele comerciale, să facă schimb de bune practici și să stabilească standarde comune pentru oțelul verde pentru a stimula planurile de decarbonizare a sectorului.

Cartea albă a Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) intitulată „Towards a Circular Steel Economy” subliniază rolul reciclării, al reducerii consumului de oțel și al energiei regenerabile în reducerea emisiilor dintr-un sector care este responsabil pentru aproximativ șapte procente din emisiile globale de CO2.

Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, a făcut apel la membrii G20 să fie lideri în efortul global de reducere a emisiilor provenite din producția de oțel și de promovare a unei economii circulare mai eficiente.

„Membrii G20 reprezintă aproximativ patru cincimi din producția și consumul mondial de oțel, iar colaborarea dintre membri poate accelera adoptarea circularității”, a declarat el.

„Lucrând împreună, membrii G20 pot fi lideri în implementarea circularității prin încurajarea schimbului de bune practici, prin eliminarea barierelor comerciale și prin stabilirea unor standarde comune pentru producția durabilă de oțel.”

NOI STANDARDE

În această lună (august), Consiliul Global Steel Climate Council (GSCC) a lansat noul său standard global pentru măsurarea și raportarea emisiilor de carbon din oțel și pentru stabilirea obiectivelor de reducere. Acesta este unul dintre mai multe grupuri industriale care promovează un standard global pentru oțel pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon din oțel.

Apelul IRENA pentru o abordare globală colaborativă în vederea abordării emisiilor de CO2 provenite din producția de oțel și fier vine la doar câteva săptămâni după ce guvernele și organismele industriale din mai multe țări în curs de dezvoltare au criticat viitoarele reglementări CBAM ale UE, pe care le-au calificat drept „protecționiste” și „coercitive”.

Răspunsurile Braziliei, Africii de Sud și Turciei la consultarea Comisiei Europene privind punerea în aplicare a CBAM au sugerat că măsura ar submina eforturile de decarbonizare ale țărilor mai puțin dezvoltate.

RECOMANDARE

În una dintre recomandările adresate G20, IRENA a concluzionat: „Membrii G20 pot accelera tranziția către un oțel bazat pe surse regenerabile de energie prin cooperarea în mai multe domenii, inclusiv dialogul în vederea obținerii unor definiții, standarde și certificări convenite la nivel internațional pentru oțelul cu emisii reduse de carbon; crearea unei cereri inițiale prin angajamente multilaterale de achiziții publice; schimbul de cunoștințe privind cercetarea și dezvoltarea de tehnologii; competențele profesionale necesare pentru tranziție; și asistența tehnică și financiară pentru țările în curs de dezvoltare, printre altele.”

Facebook
LinkedIn
CALL NOW