Cum va transforma CBAM importurile de oțel din UE

04/07/2023

Care sunt reglementările de import CBAM ale Comisiei Europene? CBAM este un element al pachetului „Fit for 55” dezvăluit ca parte a Pactului verde european din iulie 2021.

Acesta a trasat o țintă de reducere a emisiilor de carbon cu 55% între 1990 și 2030 pe drumul spre a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

CBAM va avea ca scop să prevină ca măsurile stricte de reducere a CO2 ale Comisiei să determine o exod a proceselor de producție din UE cu intensitate ridicată de CO2 către piețe mai puțin reglementate. Acest lucru este denumit în mod obișnuit „scurgere de carbon”.

Va face acest lucru – și va căuta să evite riscul ca bunuri mai ieftine, produse în mod nesustenabil, să inunde UE din alte țări – prin impunerea unei taxe de import în funcție de emisiile de carbon încorporate ale unui produs.

CBAM acoperă un număr select de bunuri cu risc ridicat de scurgere de carbon, inclusiv: fier; oțel; ciment; îngrășământ; aluminiu; hidrogen; și generarea de energie electrică.

Aproximativ 1,8 până la 3,0 tone de CO2 sunt emise pentru fiecare tonă de oțel produsă într-un cuptor cu vatră. Emisiile directe de CO2 (topire) ale unui cuptor cu arc electric sunt de aproximativ 0,1 tone, iar emisiile indirecte de CO2 (generare de energie electrică) sunt de aproximativ 0,4 tone, pentru fiecare tonă de oțel produsă.

Cum funcționează reglementările CBAM ale Comisiei Europene? Reglementările CBAM ale Comisiei Europene sunt concepute pentru a funcționa în paralel cu sistemul actual de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) din UE.

Atunci când o companie cumpără o licență de carbon de la EU ETS, aceasta obține permisiunea de a genera o tonă de emisii de CO2. Fabricanții de oțel din UE primesc în prezent cote de emisii gratuite în cadrul schemei EU ETS; totuși, acestea sunt treptat eliminate.

  • Year     / Free allowances    
  • 2026      97.5% 
  • 2027      95.0%  
  • 2028      90.0% 
  • 2029      77.5%  
  • 2030      51.5%
  • 2031     39.0%  
  • 2032      26.5%
  • 2033      14.0%  
  • 2034      0.0%   

Comisia a declarat că cotele de emisii gratuite din UE au servit la „amorțirea stimulentului de a investi în producția mai verde la domiciliu și în străinătate”.

CBAM implică aplicarea unui preț al carbonului la importurile de anumite bunuri în UE. Inițial, vor fi luate în considerare doar emisiile directe din producția de oțel.

Importatorii din UE vor cumpăra certificate de carbon corespunzătoare prețului carbonului care ar fi fost plătit dacă bunurile ar fi fost produse în conformitate cu regulile de preț al carbonului din UE.

Dacă un producător din afara UE poate dovedi că a plătit deja un preț pentru carbonul utilizat în producția bunurilor importate, într-o țară terță, costul corespunzător poate fi dedus integral pentru importatorul din UE.

Dacă importatorii nu pot furniza date despre emisii, vor fi supuse valorilor implicite punitive ale CBAM pentru emisii.

Care este calendarul de implementare a taxelor CBAM? O versiune simplificată a CBAM va începe să funcționeze din 1 octombrie 2023. Într-o primă perioadă de tranziție, aceasta va obliga doar importatorii să colecteze și să raporteze date despre carbon.

Din 2026 încolo, CBAM va fi implementat pe deplin și taxa – legată de prețul pieței carbonului din UE (99 EUR/tonă la jumătatea anului 2023) – va fi plătibil.

Facebook
LinkedIn
CALL NOW