Va afecta costul CBAM prețul metalelor de pe piata ?

05/09/2023


Uniunea Europeană introduce mecanismul de ajustare la frontiera de carbon: ce înseamnă pentru tine?

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind implementarea mecanismului de ajustare la frontiera de carbon (CBAM), o nouă măsură care va taxa importurile de produse cu emisii ridicate de dioxid de carbon. CBAM are scopul de a reduce riscul de relocare a emisiilor de carbon, adică de a împiedica companiile să se mute în țări cu politici climatice mai puțin ambițioase.

Cum va afecta CBAM prețurile?

CBAM este probabil să ducă la o creștere a prețurilor pentru produsele vizate, cum ar fi cimentul, aluminiul, îngrășămintele și energia electrică. Acest lucru se datorează faptului că importatorii vor trebui să plătească pentru emisiile de carbon asociate cu aceste produse.

Cum va afecta CBAM fluxurile comerciale?

CBAM ar putea afecta fluxurile comerciale cu produse vizate. Producătorii din țări cu emisii de carbon mai scăzute ar putea avea un avantaj competitiv, deoarece nu ar trebui să plătească taxe CBAM. Acest lucru ar putea duce la o reducere a importurilor de produse cu emisii ridicate de carbon din țări cu emisii de carbon mai mari.

Cum va afecta CBAM producătorii?

CBAM va forța producătorii din întreaga lume să accelereze eforturile de reducere a amprentei de carbon. Acest lucru se datorează faptului că producătorii vor dori să evite să plătească taxa CBAM.

68307374 carbon tax rubber stamp grunge design with dust scratches effects can be easily removed for a

Creșteri moderate ale prețurilor la oțelul european, ca urmare a măsurilor CBAM

Analiza noastră arată că măsurile CBAM ar putea duce la creșteri moderate ale prețurilor la oțelul european. Aceste creșteri ar fi mai mari în cazul în care normele privind cotele și plafonul de emisii ar fi reformate în paralel.

Deși prețurile ridicate ale oțelului ar putea duce la o creștere a valorii adăugate a industriei, acest lucru nu este întotdeauna cazul. În cazul în care producătorii interni de oțel au o intensitate a emisiilor mai mare decât sursele de aprovizionare marginale, prețurile și marjele unitare ar putea fi invers legate.

În general, am identificat efecte semnificative de substituire a importurilor ca urmare a măsurilor CBAM. Cu toate acestea, aceste efecte au fost moderate în raport cu impactul taxelor antidumping actuale.

Pentru a afla mai multe despre impactul măsurilor CBAM asupra industriei siderurgice europene, vă rugăm să cereți analiza noastră completă.

Informativ:

Ca informatie strict statistica, cresterea preturilor pentru aluminiu se situeaza intre 6.3% si 14% pentru aluminiu si intre 6.8% si 17% pentru otel, variatiile fiind legate de foarte multi factori .

Costul marginal exact pe care importatorii UE vor trebui să îl plătească din CBAM va varia, prin urmare, în funcție de prețul carbonului, precum și de intensitatea de carbon a fiecărui producător în parte. În cazul în care acest cost nu poate fi transferat către consumatori, producătorii vor trebui să găsească soluții cu furnizorii lor sau să treacă la opțiuni mai ecologice. Acest lucru se poate dovedi avantajos pentru schimbările climatice, dar dificil pentru furnizorii și producătorii cu lanțuri de aprovizionare lungi și uneori opace.

Punând accent pe importatori, ABX poate oferi soluții esențiale în fața provocărilor ridicate de implementarea CBAM. Se estimează că introducerea completă a CBAM va majora costurile produselor esențiale din industriile cu emisii mari de carbon cu o medie de aproximativ 10%. Astfel, pentru a se alinia la reglementările CBAM, fiecare actor din lanțul de aprovizionare ar trebui să definească clar responsabilitățile și necesitățile de raportare.

Importatorii, în special, ar trebui să evalueze amploarea emisiilor din lanțul lor de aprovizionare și să cunoască strategiile furnizorilor lor legate de CBAM. Pentru a minimiza impactul CBAM, producătorii care vizează piața UE ar trebui să elaboreze planuri robuste de decarbonizare, pregătindu-se pentru investiții orientate spre reducerea emisiilor.

Recomandăm ca importatorii să colaboreze strâns cu furnizorii și subcontractanții, stabilind acorduri pe termen lung pentru produse cu emisii reduse de CO2. Acest pas nu numai că va reduce emisiile legate de importuri, dar va și stimula cererea pentru produse mai ecologice în UE – un obiectiv central al CBAM. Cu ABX ca partener, importatorii sunt poziționați ideal pentru a naviga cu succes prin aceste schimbări.

Impactul CBAM asupra prețurilor metalelor va fi tangibil. Dar, cu schimbare vine și oportunitatea. Importatorii care se adaptează și optimizează pot obține un avantaj competitiv. La ABX, te ajutăm să identifici acele oportunități, să reduci costul emisiilor și să colaborezi pentru produse cu emisii reduse de CO2. Alătură-te nouă în călătoria spre un comerț mai durabil și costuri optimizate.

CBAM