Cum afectează contingentele europene piața HRC?

29/09/2023

În ultimele săptămâni, distribuitorii europeni au observat un interes foarte scăzut din partea clienților de a efectua comenzi noi de role laminată la cald de la furnizori din afara UE. Acest lucru se datorează ofertelor neprofitabile, precum și așteptărilor că disponibilitatea noilor cote de protecție va fi foarte limitată în trimestrul al patrulea al anului 2023 și în T1 2024.

În prezent, distribuitorii din sudul Europei raportează oferte la 605-645 €/tonă (640-680$/t) cfr pentru HRC. Aceste niveluri sunt considerate neprofitabile de către clienți, care preferă să dezstocheze materialul disponibil în loc să comande noi volume de import.

Suntem într-o situație similară cu cea din a doua jumătate a anului 2019. Nimeni nu vrea să cumpere și ratele mari de dobândă afectează și mai mult orientarea pietei.

În plus față de prețuri, clienții sunt reticenți în a plasa comenzi noi deoarece sunt conștienți că cotele pentru majoritatea surselor de import din Asia, precum și din Egipt, sunt așteptate să fie rapid utilizate în T4 2023 și T1 2024.

În T3, cotele de import pentru HRC din Coreea de Sud au fost folosite în totalitate, la fel ca cele pentru subgrupul „alte țări”, care include Egiptul și Japonia. Cotele indiene din acest trimestru au fost utilizate în proporție de 80%, dar distribuitorii cred că în T1 2024, acestea vor fi utilizate în totalitate, pe baza comenzilor plasate în ultimele luni.

Doar 40% din cotele din T3 alocate Turciei pentru HRC au fost folosite, dar taxele continuă să facă ofertele turcești neprofitabile pentru piețele europene.

Nu ne așteptam ca importatorii să reia achizitia de HRC înainte de noiembrie a acestui an.

CBAM