Criza construcțiilor din UE exista?

21/09/2023

Activitatea de construcții din UE prezintă stabilitate, cerând aceleași volume de oțel ca și în anul anterior. Multe voci din piață susțin că acest sector a înregistrat o scădere de 50%. Cu toate acestea, aceste afirmații nu corespund realității.

În dialogurile cu traderii și cu surse din interiorul companiilor de construcții, se vehiculează o scădere de 30-50% a volumului de lucrări, ceea ce sugerează că multe companii de dezvoltare ar fi pe marginea falimentului. Însă, în fața acestor declarații, datele statistice relevă faptul că producția în construcții în UE este stabilă și nu prezintă scăderi semnificative față de anul anterior. Se opun acestei perspective mai multe contraargumente:

  • Statisticile referitoare la volumul de lucrări nu ar reflecta cu acuratețe consumul de oțel, având în vedere că multe proiecte pot fi în faze finale.
  • Există preocupări privind numărul redus de comenzi noi, exemplificând cu Germania, unde acestea au scăzut cu 40%.
  • Trecerile prin cicluri de creștere a ratelor dobânzilor sunt frecvent corelate cu scăderi în construcții.

În efortul de a obține o viziune clară asupra situației construcțiilor din UE, am analizat în detaliu statisticile celor mai relevante state membre:

  • Piața construcțiilor este diversificată, situația variind semnificativ de la o țară la alta. În timp ce în anumite țări se înregistrează un declin (e.g., Germania), în altele se menține un echilibru (Franța, Spania, Cehia).
  • Privind comenzile noi, se remarcă o îmbunătățire graduală, fiind esențiale pentru consumul de oțel. Economia UE începe să se adapteze la ratele dobânzilor crescute. Exemplificând cu Franța, indicele lucrărilor de armare și de beton armat a crescut față de anul trecut. În Germania, consumul din iunie-iulie a fost cu doar 3-5% mai mic comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Într-adevăr, diminuarea lansărilor de noi proiecte cu 30-40% anual în unele segmente nu este un semn pozitiv. Aceasta ar putea indica o posibilă stagnare a sectorului construcțiilor în următorii 2-3 ani, similar cu tendințele din 2011-2015, însă fără fluctuații abrupte.

Chiar și așa, cerința actuală de oțel pentru construcții rămâne stabilă comparativ cu anul precedent. Piața a reacționat la aceste informații ajustându-și stocurile la minime record. Acest lucru ar putea influența o creștere a prețurilor în viitorul apropiat.

Facebook
LinkedIn
Call Now Button